OpinionUppluckra gärna alkohollagen för den klassiska kombon kebabrulle och vin

Innan Systembolaget infördes drack genomsnittssvensken en flaska brännvin i veckan. Detta vet givetvis moderaterna. Ändå tycker de att Systembolaget mest är i vägen för Krösus kassavalv.

20 oktober 2021

För några år sedan tillsatte regeringen en utredning om gårdsförsäljning. Gårdsförsäljning är ett gulligt ord som alkohollobbyn använder istället för att säga vad man egentligen menar: att man vill skrota alkoholmonopolet. Det vill säga att börja sälja alkohol i butik, utan Systembolaget som mellanhand.

Utredningen kom, föga förvånande, fram till att det inte går att både låta Systembolaget ha ensamrätt på att sälja alkohol men samtidigt låta andra än Systembolaget sälja alkohol. Men vi kanske kan sälja alkohol litegrann? Nej, sa utredningen. Det kan man inte heller, för Sverige är med i EU och i EU finns det lagar som omöjliggör det. 

Jahapp. Vi var många som hade kunnat berätta det för regeringen utan att de hade behövt tillsätta en utredning som kostat miljoner.

Sen tillsatte regeringen en till utredning om gårdsförsäljning, Slutsatsen blev – tadaaa – densamma. 

Och sen tillsatte regeringen en tredje utredning (…) som snart är färdigställd. Man frågade sig: Men är vi verkligen HELT säkra på att vi inte kan sälja lite alkohol utanför Systembolaget?

Lennart Agen, presschef på Systembolaget uttalade sig då i Motdrag.
– Det är ett internationellt erkänt forskarteam som har gjort utredningarna, det finns ingen anledning att misstro dem, sa han.

Vi vet visserligen att alla moderater får stånd av att tänka på vad en nedläggning av Systembolaget skulle innebära. Men vi vet också att det inte skulle funka.

Accent visade också nyligen att var femte motion från högerpartierna (M, SD, L och C) som rör alkohol handlar om att man vill luckra upp alkohollagstiftning eller lägga ned Systembolaget.

Snälla sluta nu. Ni är folkvalda politiker. Ni kan inte bete er som ett gäng kepskillar som kör moppe som ba “asså jag tycker folk ska få göra vad de vill”. Ni ska vara bättre pålästa än så. Det här är bara pinsamt.

Vi vet visserligen att alla moderater får stånd av att tänka på vad en nedläggning av Systembolaget skulle innebära. Men vi vet också att det inte skulle funka. Alla vet det. Barn vet det. Vanligt folk vet det. Rika vet det. Ingen vill ha fler problem än vad alkoholen redan orsakar. 

Och det värsta av allt? För många moderater är det bara en ren principfråga.

Innan Systembolaget infördes drack genomsnittssvensken en stor flaska brännvin i veckan. Detta vet givetvis moderaterna. Ändå tycker de att Systembolaget mest är i vägen för Krösus kassavalv. 

Och det värsta av allt? För många moderater är det bara en ren principfråga. Något som riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld (m) klart och tydligt sagt till Motdrag. Marknaden ska vara fri. Allt annat sticker i ögonen på en liberal. Oavsett om någon dör på kuppen.

Alkoholkonsumtionen i Sverige kostar samhället 103 miljarder kronor under ett år.

2019 gjordes en undersökning av Ramboll på uppdrag av Systembolaget. Den visade att alkoholkonsumtionen i Sverige kostar samhället 103 miljarder kronor under ett år. Det är obegripligt höga siffror.

Undersökningen visade också att:

  • Alkohol är inblandat i vartannat misshandelsfall.
  • 660 000 av alla vårdbesök är alkoholrelaterade.
  • Under ett år tas 625 000 alkoholrelaterade sjukdagar ut. 

Hör jag en liberal till säga att gårdsförsäljning kommer gynna små producenter som bara vill sälja sitt vin på sin lilla vingård så går fan topplocket. IOGT-NTO med flera har redan påvisat att det är de stora alkoholföretagen som vinner på gårdsförsäljning.

Det är inte Karl-Eriks hemgjorda mäsk som ska säljas på hans vingård i Vagnhärad. Det är Absolute Company som vill kunna sälja sin vodka i butik på vilken gata som helst.

Det är inte Karl-Eriks hemgjorda mäsk som ska säljas på hans vingård i Vagnhärad. Det är Absolute Company som vill kunna sälja sin vodka i butik på vilken gata som helst och med fri marknadsföring – som om alkohol vore vilken vara som helst.

Hur kan man vilja lägga ned Systembolaget när så många far så illa av alkoholens skadeverkningar? Folk dör. Jag kommer aldrig förstå.

I en av motionerna från moderaternas partistyrelse föreslog de att den som beställer hämtmat också ska få kunna köpa med sig alkohol hem. För all del. Driv er tes. Självklart ska man kunna få en flaska vin till kebaben. Kebabrulle och vin är ju som vi alla vet en klassisk kombo.

Angelica Ogland
angelica.ogland@motdrag.se