OpinionHälsotrenden har gjort det enklare att vara nykter på fest

7 december 2021

Jag är så less på hälsotrenden. Det ska tränas, det ska mediteras, yogas, det ska vara så pass andligt connectat att det svävar över till tarot, kristaller, DMT/Ayahuasca eller varför inte lite CBD-olja för att dämpa tamejfan alla symtom på allting.

Det var inte så kul att stå där på festen och dricka kopiösa mängder av Redbull bara för att ha något i glaset.

Jag känner mig dock tacksam till en del av hälsotrenden: den delen där vi blir mer medvetna om vad vi stoppar i våra kroppar. Den delen där vi tar in att alkohol inte är någon hälsokur direkt. Alkoholfritt har blivit helt normalt och accepterat i kölvattnet av hälsohetsen.

Jag blev drogfri i 20-årsåldern efter ett flera år långt missbruk. Det var inte så kul att stå där på festen och dricka kopiösa mängder av Redbull bara för att ha något i glaset. Det resulterade alltid i hjärtklappning och sömnlöshet ända in på småtimmarna. Eller känslan av att gång på gång bli ställd mot väggen och nästan förhörd om anledningen till att jag inte drack.

Att jag har knarkat och supit mig hemlös är liksom ingen hemlighet, men det var inget jag kände att jag ville snacka om på varenda fest. Det var så ”Nämen alltså, det är okej när det gäller Dennis, han var fan hemlös pundare, låt han suga på en 0.5:a”.

Tack vare hälsotrenden kan jag idag dricka en god öl, en GT eller mojito på krogen, utan att behöva dricka alkohol. Jag blir heller inte lika ofta ifrågasatt eller anmärkt på, så som för några år sedan. Folk på fest utgår inte längre ifrån att det bara är före detta alkoholister, chaufförer och gravida som inte dricker. Och det är så himla skönt.

Dennis Ehnwall
motdrag@unf.se