OpinionDe ska betala för alla unga som har dött

Det dör 130 personer av opioider varje dag i USA. Det är en person var elfte minut. Majoriteten av de som dör är mellan 25 och 35 år.

7 april 2020
Foto: iStock.

Mer än 399 000 människor har dött av opioidöverdoser i USA sedan millennieskiftet. Det uppger amerikanska Center for Disease Control and Prevention, CDC.

Forskare från University of Rochester säger i en artikel i Washington Post att ungefär 100 000 dödsfall inte har räknats med, på grund av brister i dödsorsaksregistret – att alla helt enkelt inte skrivs med.

Det gör att siffran gissningsvis landar på ungefär 500 000 döda sedan 1999. Vilket betyder att opioidkrisen har skördat fler amerikanska liv än Vietnamkriget.

SVT har tidigare rapporterat att det dör 130 personer av opioider varje dag. Det är en person var elfte minut. Majoriteten av de som dör är mellan 25 och 35 år.

Fortsätter människor att dö av opioider som de gjort hittills så kommer man inom något år att vara uppe i dödssiffror som till antalet motsvarar hela Göteborgs befolkning.

Fortsätter människor att dö av opioider som de gjort hittills så kommer man inom något år att vara uppe i dödssiffror som till antalet motsvarar hela Göteborgs befolkning.

Låt det sjunka in. Hela Göteborg. Sveriges näst största stad. Utraderad på grund av opioider. Det är vad som händer i USA.

Det är, utan tvekan och utan motsägelser, läkemedelsföretagen som är ansvariga för opioidkrisen.

Genom aggressiv marknadsföring av smärtstillande läkemedel har de pressat läkare att skriva ut recept på starka smärtstillande. Och det i sin tur har gjort patienter beroende. Många av de som börjat sitt beroende på oxycontin och liknande mediciner, har sedan gått vidare till fentanyl.

Nu ställs läkemedelsföretagen inför rätta ett och ett. De ska betala och de ska fängslas.

Men de människoliv som förlorats och den nation av anhöriga som skapats kan inga rättegångar rädda.

Angelica Ogland
angelica.ogland@unf.se