OpinionSedan när bestämmer lagen polisens prioriteringar?

Vänsterpartiets förslag om att avkriminalisera eget bruk av narkotika är obegripligt och låter mest som att det kommer från en millennial med keps som gissat fritt på Flashback.

12 december 2019
Vänsterpartiet vill avkriminalisera drogbruk för att stävja gängkriminaliteten.
Foto: Jose Luis Sanchez Pereyra/Unsplash

Vänsterpartiet vill att tillverkning, försäljning och innehav av droger ska vara olagligt, men att den som åker fast med droger i blodet inte ska straffas. De säger att en avkriminalisering leder till att fler drogberoende söker vård.

Kopplingen är dock oklar eftersom all vård idag går under stark sekretess. Det finns ingen läkare som polisanmäler en patient för att den tagit droger. Det är något de flesta drogberoende vet – med undantag för ett gäng cannabisrökare, men många av dem tror också att cannabis botar cancer, så varför ska deras ”bevis” ligga till grund för svensk lagstiftning?

Partiledaren Jonas Sjöstedt säger också att gängkriminaliteten skulle minskas av deras förslag. Jag har försökt förstå hur det påverkar gängkriminaliteten att en narkoman får ha droger i blodet, men inte i handen. Jag gissar att det handlar om resurser – om polisen slutar jaga drogberoende frigörs pengar till att lösa det verkliga problemet – de kriminella gängen.

Vad sägs om att polisen lär sig prioritera rätt istället och att Vänsterpartiet slutar spekulera fritt?

Men varför är det ett befogat argument? Sedan när bestämmer lagen polisens prioriteringar? Om de inte vill jaga småskaliga narkomaner på plattan så gör inte det då? Det finns massor av exempel där lagen inte följs, men polisen anser sig inte tvingade att agera för det.

Det är lag på att anpassa skolan efter individens behov, till exempel för dem med adhd eller autism. Men det är ofta det inte görs. Jag ser inte några poliser patrullera i skolorna för det.

Jag har ett bättre förslag: Vad sägs om att polisen lär sig prioritera rätt istället och att Vänsterpartiet slutar spekulera fritt?

Angelica Ogland
angelica.ogland@unf.se