OpinionSocialstyrelsens gränsvärden är absurt höga

30 november 2023

Många blev irriterade när Socialstyrelsen sa att vårdcentralen ska erbjuda vård till den som dricker fyra öl eller fler vid samma tillfälle. Jag förstår irritationen. Det låter ju som att Socialstyrelsen tycker att man är alkis bara för att man är lite full ibland.

Du kan alltså dricka nio vinglas i veckan utan att någon erbjuder dig vård.

Men det mest förvånande var ändå hur lite debatten handlade om hur sjukt mycket Socialstyrelsen anser att man kan dricka utan att vården ska reagera. Du kan alltså dricka nio vinglas i veckan utan att någon erbjuder dig vård. Om jag hade en vän som drack ett till två glas vin nästan varje dag, så skulle jag absolut reagera. Jag skulle be min vän att söka hjälp.

Alkohol är cancerframkallande oavsett mängd. Det är alla överens om. Men ju mer man dricker desto värre blir det. Dricker du mer än ett glas om dagen ökar risken för bröstcancer markant. Därav har Socialstyrelsen satt en gräns – nio glas i veckan, inte mer. Helst mindre. Gärna utspritt på många dagar, men drick inte exakt alla dagar i veckan. Och kom ihåg – drick inte mer än fyra öl per gång, det är för dåligt.

Sluta hålla på! Varför kan man bara inte uppmana folk att sluta dricka helt? Varför kan man inte säga: Okej, du dricker. Jag ser här på din självskattning att du inte har ett alkoholberoende, men vi erbjuder ändå alla som dricker ett rådgivande samtal kring att sluta.

Är det verkligen så farligt att kommunicera ut att ingen borde dricka ett brandfarligt lösningsmedel?

Angelica Ogland
angelica.ogland@unf.se