LedareHur är det lämpligt att drogberoende behandlas med scientologi, IVO?

Har vi blivit så pass vana vid flummet i behandlingar för drogberoende att vi har tappat all rim och reson?

18 juni 2019
Narconon Eslöv baserar sin behandling på scientologigrundaren L.Ron Hubbards läror.
Foto: iStock.

Narconon Eslöv säger öppet att de använder sig av scientologigrundaren L. Ron Hubbards läror i sitt behandlingsprogram och att klienter bastar i upp till fem timmar om dagen som en del av behandlingen. Detta för att renas från gifter och drogbegär.

De använder sig av scientologernas massagemetod Nervassister – som enligt scientologer frigör en från ens inneboende alien.

De säger helt öppet att de använder sig av scientologernas massagemetod Nervassister – som enligt scientologer frigör en från ens inneboende alien som de kallar för Thetanen – en alien som flyttat in i människokroppen och som får oss att må lökigt.

IVO vet om det här. Men ändå anser man att Narconon inte bryter mot några regler om lämplighet. Annars skulle de väl inte finnas kvar?

Missuppfatta mig inte, självklart hjälper Narconon många att bli drogfria, men det måste ändå finnas rimlighet i vilka som får bedriva vård i Sverige.

Har vi blivit så pass vana vid flummet i behandlingar för drogberoende att vi har tappat all rim och reson?

Att Narconon finns talar för den stigmatisering och totala ignorans som personer med drogberoende utsätts för.

För skulle du verkligen acceptera att din läkare på vårdcentralen föreslog att ni skulle driva ut Thetanen inom dig när du söker för utmattningssymtom eller att läsa L. Ron Hubbard för att bli av med din diabetes typ 2? Nej, trodde inte det heller.

Seriöst IVO. Att detta har fått fortgå i årtionden är bara pinsamt.