OpinionAlkoholindustrins lobbybudgetar hotar demokratin

22 juni 2020

Samma vecka som jag landade i Bryssel för att påbörja min tjänst som politisk assistent vid IOGT-NTO:s Brysselkontor gick jag på ett heldagsevent med talare från alkohol- och tobaksindustrin. På konferensen, som ägde rum på ett av Bryssels finare femstjärniga hotell, bjöds det på en stor buffé med lyxiga delikatesser och exotiska frukter. Branschorganisations- och chefslobbyister i fina kostymer diskuterade hur alkoholmonopol och beskattning av hälsoskadliga produkter hindrar människan från att vara fri och ta egna beslut. En beskattning som faktiskt finns där för de många skador alkohol orsakar.

De 63 största aktörerna spenderade tillsammans över 110 miljoner kronor per år på skydda sina intressen

Jag minns att jag hela tiden undrade ’’Hur har de råd med allt detta?” När jag senare fick i uppgift att granska alkoholindustrins lobbybudgetar, fick jag svar på den frågan.

De 63 största aktörerna i form av spritbolag, branschorganisationer, bryggerier och vinproducenter spenderade tillsammans över 110 miljoner kronor per år på skydda sina intressen i EU-politiken – en ökning på över 25 miljoner kronor sedan 2018.

Alkoholindustrin har 90 personer på plats i Bryssel. IOGT-NTO:s, UNF:s och NBV:s Brysselkontor tillsammans med andra folkhälsorganisationer har ungefär sex till nio heltidstjänster. Nio mot 90, det är ingen lätt match. Men det går om vi gemensamt höjer våra röster mot den demokratiska och politiska representation som urholkas av att alkoholindustrins enorma lobbybudgetar vida överstiger människors, civilsamhällets och folkrörelsers finansiella förmåga att vara med och påverka.

Donna-Maria Maalouf
motdrag@unf.se