OpinionPappans alkoholkonsumtion kan också skada fostret

12 augusti 2021

I våras när knoppar brast och gräset spirade kom även de årliga tillkännagivanden om förlovningar och graviditeter från mina 90-talistvänner som börjat bygga sina nästen. När jag pratade med en av mina gravida vänner blev det återigen tydligt hur graviditet kan göra könsnormer extra påtagliga. Personer hon inte känner tar sig friheten att röra vid hennes mage utan lov. Vid fikabordet på jobbet blir hennes blivande föräldraroll ett flitigt återkommande samtalsämne, medan hennes man aldrig möts av några nyfikna frågor. Vid barnmorskemottagningen är alla hälsoenkäter och råd om att avstå alkohol endast riktade till henne, medan partnerns hälsovanor glöms bort.

Tvärtemot min väns erfarenhet vid barnmorskemottagningen ska råd om att avstå alkohol självklart inte endast ges till den gravida.

Det får mig att tänka tillbaka på förra årets forskningsrapport från IOGT-NTO som bland annat belyser hur pappans alkoholkonsumtion innan graviditeten kan ge skador på fostret. I en missbrukskontext ökar faderns fortsatta alkoholkonsumtion under graviditeten även risken för att den gravida fortsätter dricka. Det är något som vi hittills helt verkar ha missat – att det finns ett gemensamt ansvar för barns hälsa, både innan och efter födseln.

Tvärtemot min väns erfarenhet vid barnmorskemottagningen ska råd om att avstå alkohol självklart inte endast ges till den gravida. Jämställdhetsaspekten kring samhällets ansvarsnormer måste även reflekteras i styrdokument som formar sjukvårdsutbildningar, sex- och samlevnadsundervisning och barnmorskemottagningars rutiner. Så att vi en gång för alla gör det klart för oss att tjejer och kvinnor inte ensamma bär ansvaret för graviditet, spädbarns hälsa och föräldraskap.

Donna-Maria Maalouf
motdrag@unf.se