OpinionUnga vänsterorienterade är de största hycklarna

Var är ni vänstern? Den ständigt obesvarade frågan i kampen mot alkoholindustrin ekar ännu utan svar.

30 april 2020

Du är 23 år gammal, du är vegetarian, du avskyr Arla för vad de gör mot mjölkkor, du dyrkar Oatly, köper alla dina kläder på secondhand och älskar Jonas Sjöstedt. Men på helgerna super du skallen av dig och ursäktar ditt eventuella dåliga beteende på Instagram dagen efter.

Du är 19 år gammal, du engagerar dig i SSU, du sitter i någon mossig nämnd som du gärna skryter lite för mycket om på Twitter, du hatar kapitalismen mer är något annat i hela världen och efter varje klubbmöte går du ut med samma personer till närmsta och bästa bar och hinkar i dig billig bärs.

Alkoholindustrin är en av de mest förtryckande och miljöskadliga industrierna.

Vad de här två personlighetstyperna har gemensamt är sin ideologiska övertygelse om att samhället behöver förändras och sin brist på ansvar gällande sin egen alkoholkonsumtion.

Alkoholindustrin är en av de mest förtryckande och miljöskadliga industrierna. Inte ett enda förslag kommer ifrån Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna om hur vi ska förebygga att unga inte råkar illa ut på grund av alkohol.

Den internationella solidariteten ska drivas på bred front utav alla som säger sig värna den. Ingen är fri förens alla är fria.

Så länge människor dör av alkoholism och utnyttjas av alkoholindustrins kapitalistiska intressen så kommer vi i UNF inte vila, men vi kan inte föra kampen själva.

Och den ständigt obesvarade frågan är: Var är ni vänstern?

Filip Nyman
filip.nyman@unf.se