OpinionDen största striden för nykterhetsrörelsen är här

Gårdsförsäljning låter ganska mysigt. Jag menar varför skulle man inte kunna få köpa med sig en hantverksöl vid ett småskaligt bryggeri? Men det är inte vad gårdsförsäljning innebär. Den bilden är bara ett PR-trick från alkoholindustrin för att lyckas med en endaste sak: att få bort Systembolaget.

Två utredningar som gjorts på uppdrag av riksdagen har visat att det inte går att tillåta gårdsförsäljning och ha kvar Systembolaget.

Jag utgår ifrån att monopolet kommer att undermineras och kastas ut genom huvudentrén på riksdagen.

Nu har en tredje utredning precis blivit klar och utredaren Elisabeth Nilsson har hintat om att hon ser en väg att tillåta gårdsförsäljning och ha Systembolaget kvar. Men eftersom vi vet att det inte går, utgår jag från att monopolet kommer att undermineras och kastas ut genom huvudentrén på riksdagen.

Vi som är medlemmar i UNF är chockade att vuxna, vettiga människor menar att man på allvar vill börja sälja alkohol i varje gathörn i stan.

Vi som är medlemmar i UNF är chockade att vuxna, vettiga människor menar att man på allvar vill börja sälja alkohol i varje gathörn i stan, i kiosken vid skolan och på bensinmackar. För det är vad gårdsförsäljning innebär och vad som kommer ske.

Den här striden kommer vara den största sedan folkomröstningen om alkoholförbudet 1922. Det är nu vi behöver slåss mot gårdsförsäljningen som om våra liv hängde på det.

Ja, liv står faktiskt på spel, eftersom vi så väl vet att Systembolaget räddar liv genom att finnas. Men det vågar varken utredaren eller politikerna prata om.

Tre konsekvenser av ett slopat monopol

Fler unga kommer dricka
Medlemmar i UNF har gjort ölköpskontroller i flera decennier och vi vet att inte ens matbutikerna klarar av att ta ansvar för åldersgränserna. Säljs alkohol överallt kommer fler unga dricka.

Fler skadas
Forskning har visat att en nedläggning av Systembolaget kommer leda till 8 000 fler rattfyllor och 29 000 fler misshandelsfall per år.

Fler dödsfall
Forskning har också visat att en nedläggning av Systembolaget kommer att resultera i cirka 1 400 fler alkoholrelaterade dödsfall per år.

Filip Nyman
motdrag@unf.se

OpinionHjälp oss att bygga UNF starkt!

Under min tid som medlem i UNF har jag lärt mig att vi inte kan ta UNF för givet. Vi har under 2020 försökt få ihop årsmöten, föreningsstarter och digitala värvningar – och nu behöver vi bli fler som vill bidra och ta ansvar. Vår verksamhet blir starkare om det är fler personer som åker och öppnar UNF-lokalen eller ett digitalt mötesrum på Discord. Det kan inte hänga på att det alltid är samma människor som känner att de måste engagera sig för andra, de behöver vårt stöd. UNF behöver dig!

Jag uppmanar dig som läser detta att våga kliva fram och ta plats i UNF. Vi behöver bli fler som engagerar sig. Ungdomarna på landsbygden och i förorterna behöver UNF. Nu tar vi initiativ igen och visar vilken kraft vi är. Vi ska fostra unga till att ta ansvar både för sig själva och för samhället.

Vi ska bli fler så att vi tillsammans kan påverka samhället i den riktning vi tror på.

Ungdomar ska ha makten att påverka sitt eget liv men också ha makten att bli riktiga världsförbättrare. Låt det börja i våra föreningar. Vi har plattformen för att få unga att växa och bli just världsförbättrare. För att fler ska få chansen att engagera sig behöver vi värva och göra mer verksamhet. Vi behöver få dem vi värvar till UNF att tro på vår gemenskap och vårt mål om en värld fri från droger. Lyckas vi med det kommer fler vilja ta ansvar.

UNF är till för alla. Idén med en folkrörelse är att vi ska bli fler så att vi tillsammans kan påverka samhället i den riktning vi tror på. Det är dags att accelerera arbetet för en värld fri från droger. Så nu kör vi!

Filip Nyman
filip.nyman@unf.se

OpinionDet är ingen rättighet att få dricka alkohol

Nu är den andra vågen av covid-19 här och med det följer en ny nedstängning av samhället. Krogar och restauranger, törstiga individer och politiker tycker att det är en självklarhet att få servera och dricka alkohol. Jag ställer mig frågan: är det verkligen det? 

Vi har trängts på uteserveringar och restauranger sen i maj, vårdpersonal och riskgrupper får betala priset. Nu försöker politiker lösa så att vi kan få alkohol caterat i våra hem. 

Jag säger; det är ingen rättighet att få dricka alkohol. De senaste veckorna har jag hört många klagomål från anställda i krogbranschen om regeringens beslut att förbjuda alkoholservering efter 22. Jag förstår er frustration. Det är ert levebröd det handlar om och jag fattar att ni är arga och upprörda. Jag vill att ni ska veta att jag står på er sida, ni bär inte ansvaret för det här haveriet. Ni ska välja vilka ni är arga på, det är era chefer och ägarna av krogarna som har struntat i att ta ansvar. De har struntat i att tänka om och tänkt “äsch det löser sig för här trängs inte så många och vi behöver ju tjäna pengar.” Till er vill jag gärna säga att nu är det dags för innovation och nya tankesätt för att kunna behålla kunder och fortsätta tjäna pengar. Våga satsa på alkoholfritt och på bättre mat. Ni har ingen moralisk fana att lyfta i frågan om att sälja alkohol. Kostnaderna som alkohol orsakar samhället är lika mycket som reformbudgeten regeringen presenterade för att kicka igång den svenska ekonomin, 100 miljarder svenska kronor.

Det är upp till oss att välja hur vi kommer ur den här pandemin.

Det är tråkigt när människor förlorar sina jobb på grund av pandemin men det som är ännu tråkigare är att 6 555 människor i skrivande stund har dött av covid-19 i Sverige. Eller att den vårdpersonal som har burit Sverige på sina axlar det senaste året håller på att gå under. Ni vill att vi ska visa er sympati men ni visar ingen till dem som har offrat sitt liv för att hjälpa de sjuka.

De val som ni politiker som anser alkohol vara en rättighet och restaurangägare som vill arrangera dagsfester gör den kommande månaden kommer ni att bli ihågkomna för. Och historiens dom hoppas jag blir hård. Ni behöver ta ansvar precis lika mycket som jag eller som Ebba Busch behöver ta ansvar. Det är upp till oss att välja hur vi kommer ur den här pandemin. Vi behöver komma ut enade med tanken om att framtiden är vår, för det enda sätt vi kan ta oss ur det här är tillsammans!

Filip Nyman
filip.nyman@unf.se

OpinionVad är nykterhetsrörelsens endgame?

Om två år är det 100 år sedan folkomröstningen om rusdrycksförbudet. Tyvärr blev det inget förbud, men händelsen lade grunden till hur vår alkoholpolitik ser ut idag. Fram till den 27 augusti 1922 var vårt endgame att förbjuda alkoholen. Men som ni vet så är alkohol fortfarande inte förbjudet. Nu ställer jag mig frågan, vad är vårt endgame idag? Eller lite mer exakt, hur ska vi jobba för att uppfylla vår vision om en drogfri värld?

Jag tycker att vi ska slå på stort. Att förbjuda alkoholreklam är bra, men är det den frågan vi ska mobilisera människor bakom? Vårt slutmål bör vara att förbjuda alkohol, men vad behöver vi göra för att nå dit? Jag tycker att vi ska driva frågor som att begränsa försäljningen på krogar och restauranger, kapa öppettiderna på Systembolaget och beskatta alkoholen tills skatten täcker upp för alkoholens skador på samhället. Det finns nog tio andra, mer radikala, förslag än det jag föreslagit.

Just nu är det ett steg framåt oavsett vilket håll vi går åt.

Min poäng är att vi måste sluta stå stilla och ta ett steg i någon riktning för just nu är det ett steg framåt oavsett vilket håll vi går åt.

Det tog 42 år för den nygrundade nykterhetsrörelsen att få till en folkomröstning om rusdrycksförbudet. Om vi börjar nu kanske vi är klara till den
27 augusti 2062, så var börjar vi?

OpinionUnga vänsterorienterade är de största hycklarna

Var är ni vänstern? Den ständigt obesvarade frågan i kampen mot alkoholindustrin ekar ännu utan svar.

Du är 23 år gammal, du är vegetarian, du avskyr Arla för vad de gör mot mjölkkor, du dyrkar Oatly, köper alla dina kläder på secondhand och älskar Jonas Sjöstedt. Men på helgerna super du skallen av dig och ursäktar ditt eventuella dåliga beteende på Instagram dagen efter.

Du är 19 år gammal, du engagerar dig i SSU, du sitter i någon mossig nämnd som du gärna skryter lite för mycket om på Twitter, du hatar kapitalismen mer är något annat i hela världen och efter varje klubbmöte går du ut med samma personer till närmsta och bästa bar och hinkar i dig billig bärs.

Alkoholindustrin är en av de mest förtryckande och miljöskadliga industrierna.

Vad de här två personlighetstyperna har gemensamt är sin ideologiska övertygelse om att samhället behöver förändras och sin brist på ansvar gällande sin egen alkoholkonsumtion.

Alkoholindustrin är en av de mest förtryckande och miljöskadliga industrierna. Inte ett enda förslag kommer ifrån Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna om hur vi ska förebygga att unga inte råkar illa ut på grund av alkohol.

Den internationella solidariteten ska drivas på bred front utav alla som säger sig värna den. Ingen är fri förens alla är fria.

Så länge människor dör av alkoholism och utnyttjas av alkoholindustrins kapitalistiska intressen så kommer vi i UNF inte vila, men vi kan inte föra kampen själva.

Och den ständigt obesvarade frågan är: Var är ni vänstern?

Filip Nyman
filip.nyman@unf.se

OpinionFrågan om vad man ska göra åt ungas narkotikabruk är fel ställd från början

Allt fokus riktas mot så kallade ”problemområden”. Men när börjar media skriva om det ökade narkotikabruket i Danderyd och när börjar polisen göra razzior där?

Foto: Levi Jones/Unsplash.

Jag är, tillsammans med Jane Segerblom, ny ordförande för UNF. Jag kommer från ett jobb som distriktsutvecklare på SSU där ett av de större distrikten nyligen röstade igenom att legalisera cannabis – för att stoppa gängkriminaliteten och narkotikadödligheten i Sverige.

Det är absurt att tro att legalisering av cannabis skulle påverka narkotikadödligheten.

Jag blir så trött. Dels för att det är absurt att tro att legalisering av cannabis skulle påverka narkotikadödligheten.

Och dels för att sossarna behöver komma med i matchen nu. Hela partiet behöver förstå det både arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen gemensamt fattade redan för över hundra år sedan: rusmedel kommer alltid användas emot arbetarklassen.

Idag åker överklasskids från Danderyd till förorterna i Stockholm och köper sitt knark. Frågan om vad man ska göra åt ungas narkotikabruk är fel ställd redan från början där allt fokus riktas mot så kallade ”problemområden”. När börjar media skriva om det ökade narkotikabruket i Danderyd och när börjar polisen göra razzior där?

Det är dags för regeringen att börja rikta sina insatser där det behövs mest. Och visa att man är seriös med sin insats.

Det är dags för regeringen att börja rikta sina insatser där det behövs mest. Och visa att man är seriös med sin insats. Stoppa narkotikabruket hos unga nu, i både rika och fattiga kommuner.

Sluta låta överklassens ungdomar profitera på arbetarklassens ungdomar. Och skapa nyktra mötesplatser för unga där det finns nyktra förebilder, över hela landet.