OpinionVad är nykterhetsrörelsens endgame?

Om två år är det 100 år sedan folkomröstningen om rusdrycksförbudet. Tyvärr blev det inget förbud, men händelsen lade grunden till hur vår alkoholpolitik ser ut idag. Fram till den 27 augusti 1922 var vårt endgame att förbjuda alkoholen. Men som ni vet så är alkohol fortfarande inte förbjudet. Nu ställer jag mig frågan, vad är vårt endgame idag? Eller lite mer exakt, hur ska vi jobba för att uppfylla vår vision om en drogfri värld?

Jag tycker att vi ska slå på stort. Att förbjuda alkoholreklam är bra, men är det den frågan vi ska mobilisera människor bakom? Vårt slutmål bör vara att förbjuda alkohol, men vad behöver vi göra för att nå dit? Jag tycker att vi ska driva frågor som att begränsa försäljningen på krogar och restauranger, kapa öppettiderna på Systembolaget och beskatta alkoholen tills skatten täcker upp för alkoholens skador på samhället. Det finns nog tio andra, mer radikala, förslag än det jag föreslagit.

Just nu är det ett steg framåt oavsett vilket håll vi går åt.

Min poäng är att vi måste sluta stå stilla och ta ett steg i någon riktning för just nu är det ett steg framåt oavsett vilket håll vi går åt.

Det tog 42 år för den nygrundade nykterhetsrörelsen att få till en folkomröstning om rusdrycksförbudet. Om vi börjar nu kanske vi är klara till den
27 augusti 2062, så var börjar vi?

OpinionUnga vänsterorienterade är de största hycklarna

Var är ni vänstern? Den ständigt obesvarade frågan i kampen mot alkoholindustrin ekar ännu utan svar.

Du är 23 år gammal, du är vegetarian, du avskyr Arla för vad de gör mot mjölkkor, du dyrkar Oatly, köper alla dina kläder på secondhand och älskar Jonas Sjöstedt. Men på helgerna super du skallen av dig och ursäktar ditt eventuella dåliga beteende på Instagram dagen efter.

Du är 19 år gammal, du engagerar dig i SSU, du sitter i någon mossig nämnd som du gärna skryter lite för mycket om på Twitter, du hatar kapitalismen mer är något annat i hela världen och efter varje klubbmöte går du ut med samma personer till närmsta och bästa bar och hinkar i dig billig bärs.

Alkoholindustrin är en av de mest förtryckande och miljöskadliga industrierna.

Vad de här två personlighetstyperna har gemensamt är sin ideologiska övertygelse om att samhället behöver förändras och sin brist på ansvar gällande sin egen alkoholkonsumtion.

Alkoholindustrin är en av de mest förtryckande och miljöskadliga industrierna. Inte ett enda förslag kommer ifrån Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna om hur vi ska förebygga att unga inte råkar illa ut på grund av alkohol.

Den internationella solidariteten ska drivas på bred front utav alla som säger sig värna den. Ingen är fri förens alla är fria.

Så länge människor dör av alkoholism och utnyttjas av alkoholindustrins kapitalistiska intressen så kommer vi i UNF inte vila, men vi kan inte föra kampen själva.

Och den ständigt obesvarade frågan är: Var är ni vänstern?

Filip Nyman
filip.nyman@unf.se

OpinionFrågan om vad man ska göra åt ungas narkotikabruk är fel ställd från början

Allt fokus riktas mot så kallade ”problemområden”. Men när börjar media skriva om det ökade narkotikabruket i Danderyd och när börjar polisen göra razzior där?

Foto: Levi Jones/Unsplash.

Jag är, tillsammans med Jane Segerblom, ny ordförande för UNF. Jag kommer från ett jobb som distriktsutvecklare på SSU där ett av de större distrikten nyligen röstade igenom att legalisera cannabis – för att stoppa gängkriminaliteten och narkotikadödligheten i Sverige.

Det är absurt att tro att legalisering av cannabis skulle påverka narkotikadödligheten.

Jag blir så trött. Dels för att det är absurt att tro att legalisering av cannabis skulle påverka narkotikadödligheten.

Och dels för att sossarna behöver komma med i matchen nu. Hela partiet behöver förstå det både arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen gemensamt fattade redan för över hundra år sedan: rusmedel kommer alltid användas emot arbetarklassen.

Idag åker överklasskids från Danderyd till förorterna i Stockholm och köper sitt knark. Frågan om vad man ska göra åt ungas narkotikabruk är fel ställd redan från början där allt fokus riktas mot så kallade ”problemområden”. När börjar media skriva om det ökade narkotikabruket i Danderyd och när börjar polisen göra razzior där?

Det är dags för regeringen att börja rikta sina insatser där det behövs mest. Och visa att man är seriös med sin insats.

Det är dags för regeringen att börja rikta sina insatser där det behövs mest. Och visa att man är seriös med sin insats. Stoppa narkotikabruket hos unga nu, i både rika och fattiga kommuner.

Sluta låta överklassens ungdomar profitera på arbetarklassens ungdomar. Och skapa nyktra mötesplatser för unga där det finns nyktra förebilder, över hela landet.