Gårdsförsäljning låter ganska mysigt. Jag menar varför skulle man inte kunna få köpa med sig en hantverksöl vid ett småskaligt bryggeri? Men det är inte vad gårdsförsäljning innebär. Den bilden är bara ett PR-trick från alkoholindustrin för att lyckas med en endaste sak: att få bort Systembolaget.
Två utredningar som gjorts på uppdrag av riksdagen har visat att det inte går att tillåta gårdsförsäljning och ha kvar Systembolaget.
Nu har en tredje utredning precis blivit klar och utredaren Elisabeth Nilsson har hintat om att hon ser en väg att tillåta gårdsförsäljning och ha Systembolaget kvar. Men eftersom vi vet att det inte går, utgår jag från att monopolet kommer att undermineras och kastas ut genom huvudentrén på riksdagen.
Vi som är medlemmar i UNF är chockade att vuxna, vettiga människor menar att man på allvar vill börja sälja alkohol i varje gathörn i stan, i kiosken vid skolan och på bensinmackar. För det är vad gårdsförsäljning innebär och vad som kommer ske.
Den här striden kommer vara den största sedan folkomröstningen om alkoholförbudet 1922. Det är nu vi behöver slåss mot gårdsförsäljningen som om våra liv hängde på det.
Ja, liv står faktiskt på spel, eftersom vi så väl vet att Systembolaget räddar liv genom att finnas. Men det vågar varken utredaren eller politikerna prata om.
Tre konsekvenser av ett slopat monopol
Fler unga kommer dricka
Medlemmar i UNF har gjort ölköpskontroller i flera decennier och vi vet att inte ens matbutikerna klarar av att ta ansvar för åldersgränserna. Säljs alkohol överallt kommer fler unga dricka.
Fler skadas
Forskning har visat att en nedläggning av Systembolaget kommer leda till 8 000 fler rattfyllor och 29 000 fler misshandelsfall per år.
Fler dödsfall
Forskning har också visat att en nedläggning av Systembolaget kommer att resultera i cirka 1 400 fler alkoholrelaterade dödsfall per år.