OpinionDet är ingen rättighet att få dricka alkohol

2 december 2020

Nu är den andra vågen av covid-19 här och med det följer en ny nedstängning av samhället. Krogar och restauranger, törstiga individer och politiker tycker att det är en självklarhet att få servera och dricka alkohol. Jag ställer mig frågan: är det verkligen det? 

Vi har trängts på uteserveringar och restauranger sen i maj, vårdpersonal och riskgrupper får betala priset. Nu försöker politiker lösa så att vi kan få alkohol caterat i våra hem. 

Jag säger; det är ingen rättighet att få dricka alkohol. De senaste veckorna har jag hört många klagomål från anställda i krogbranschen om regeringens beslut att förbjuda alkoholservering efter 22. Jag förstår er frustration. Det är ert levebröd det handlar om och jag fattar att ni är arga och upprörda. Jag vill att ni ska veta att jag står på er sida, ni bär inte ansvaret för det här haveriet. Ni ska välja vilka ni är arga på, det är era chefer och ägarna av krogarna som har struntat i att ta ansvar. De har struntat i att tänka om och tänkt “äsch det löser sig för här trängs inte så många och vi behöver ju tjäna pengar.” Till er vill jag gärna säga att nu är det dags för innovation och nya tankesätt för att kunna behålla kunder och fortsätta tjäna pengar. Våga satsa på alkoholfritt och på bättre mat. Ni har ingen moralisk fana att lyfta i frågan om att sälja alkohol. Kostnaderna som alkohol orsakar samhället är lika mycket som reformbudgeten regeringen presenterade för att kicka igång den svenska ekonomin, 100 miljarder svenska kronor.

Det är upp till oss att välja hur vi kommer ur den här pandemin.

Det är tråkigt när människor förlorar sina jobb på grund av pandemin men det som är ännu tråkigare är att 6 555 människor i skrivande stund har dött av covid-19 i Sverige. Eller att den vårdpersonal som har burit Sverige på sina axlar det senaste året håller på att gå under. Ni vill att vi ska visa er sympati men ni visar ingen till dem som har offrat sitt liv för att hjälpa de sjuka.

De val som ni politiker som anser alkohol vara en rättighet och restaurangägare som vill arrangera dagsfester gör den kommande månaden kommer ni att bli ihågkomna för. Och historiens dom hoppas jag blir hård. Ni behöver ta ansvar precis lika mycket som jag eller som Ebba Busch behöver ta ansvar. Det är upp till oss att välja hur vi kommer ur den här pandemin. Vi behöver komma ut enade med tanken om att framtiden är vår, för det enda sätt vi kan ta oss ur det här är tillsammans!

Filip Nyman
filip.nyman@unf.se