Motdrag granskarSCIENTOLOGERNA OCH NARCONON I SVERIGE: DETTA HAR HÄNT

Tidigare i år framkom det i Motdrags granskning att 77 kommuner har avtal med behandlingshemmet Narconon Eslöv som betalar Scientologikyrkan för att använda deras skrifter. Men hur lyckades Scientologerna och Narconon etablera sig i Sverige?

19 november 2019
Narconon Eslöv. Foto: Hiram Li.

Tidigare i år granskade Motdrag behandlingshemmet Narconon Eslöv. I granskningen framkom det att Narconon använder sig av Scientologins skrifter av L.Ron Hubbard i behandlingen för drogberoende. Och att behandlingshemmet betalar licenspengar till Scientologikyrkan för materialet. Vilket bekräftades av Marcus Andree, behandlingspedagog och informatör på Narconon Eslöv.

Jag vet inte hur deras ansökan ser ut, men vi kollar på lämpligheten när vi ger tillstånd.

Ulla koch, ivo.

Kommentus, som upphandlar tjänster till Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, bekräftade att de har skrivit ramavtal med behandlingshemmet åt 77 kommuner i Sverige.

Ulla Koch på Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kunde inte uttala sig specifikt om Narconon, men berättade att myndigheten bland annat ser till metoder och ekonomisk lämplighet hos huvudmannen för behandlingshemmet, i detta fall Narconon, när de gav tillstånd.

– Jag vet inte hur deras ansökan ser ut, men vi kollar på lämpligheten när vi ger tillstånd. Sedan görs regelbundna tillsyner, säger hon.

Nu släpper SVT en ny dokumentär som heter Lockad av Scientologi som handlar om Narconon Eslöv. I dokumentären uppger SVT att Lunds kommun fortfarande har avtal med Narconon Eslöv.

Läs Motdrags granskning här.

Scientologerna och Narconon i Sverige: detta har hänt

1966

Narconon grundas i Arizona. Behandlingen bygger på scientologigrundaren L. Ron Hubbards läror och är en av scientologikyrkans frontorganisationer. Kändisar som till exempel John Travolta och Tom Cruise är idag medlemmar.

1982

Narconon Eslöv startar. Behandlingen består av texter från scientologin, timslånga bastubad och höga doser B-vitamin.

1996

Folke Sjöqvist, professor i klinisk farmakologi, utreder Narconon åt Socialstyrelsen. Han bedömer metoderna som ovetenskapliga. Då blir han, enligt egen utsago, trakasserad av scientologer.

1996

En privatperson lämnar in scientologernas hemliga skrift ”New Era Dianetics For Operating Thetan” till riksdagen – vilket gör skriften till offentlig handling. För att hindra folk att läsa så vaktar scientologerna skriften under riksdagskansliets alla öppettider. De läser den helt enkelt hela dagarna, innan någon annan hinner.

1998

Narconon drar tillbaka och ber om ursäkt för en amerikansk film från scientologerna, där de sagt att kung Carl Gustaf och drottning Silvia hyllar Narconon, något som inte stämde och som Aftonbladet avslöjade.

2000

Efter stämningar från Scientologikyrkan och påtryckningar från Vita Huset hemligstämplas scientologernas skrift igen. Jurister som kritiserar det menar att beslutet signalerar att upphovsrätten går före grundlagen.

2008

”New Era Dianetics For Operating Thetan” läggs upp på Pirate Bay – som då utsätts för en D-dos attack (överbelastningsattack). ”Även de som delade skrifterna utsattes för angrepp” säger Piratebays grundare Peter Sunde till Motdrag.

2008

Narconon granskas i Uppdrag Granskning: 156 kommuner har använt sig av tjänster från scientologernas frontorganisationer och 10 skattemiljoner har gått direkt till scientologirörelsen. Narconon Eslövs föreståndare Håkan Larsson dementerar detta i Aftonbladet.

2010

Professorn Folke Sjöqvist säger till Aftonbladet.se att han återigen blivit kontaktad av scientologer efter Uppdrag Granskning. Han säger ”Det har varit så mycket bekymmer och obehag med det här, jag vill inte ha med ärendet att göra längre.”

2017

Nyhetsbyrån TT:s pressmeddelandetjänst anlitas av scientologernas Kommittén för mänskliga rättigheter, KMR. Uppemot 40.000 mottagare nåddes av texter om att hundratusentals mördats av psykiatrin. TT bröt upp avtalet efter skarp kritik.

2019

Narconon Eslöv har ramavtal med minst 77 kommuner i Sverige och fortsätter bedriva behandling för drogberoende. De betalar licenspengar till scientologikyrkan för att använda deras skrifter.

Hiram Li och Angelica Ogland
motdrag@unf.se