IntervjuSöker svar på svåra frågor

Hur kan man undvika att tappa kontrollen när det är alkohol inblandat? Vad händer när ens kompis säljer hasch?I första säsongen av Skyldig guidar Maya och Filippa tittarna genom svåra ämnen som unga själva velat ha svar på.

22 mars 2023

Under vintern släpptes första säsongen av serien Skyldig, på SVT. Serien tar upp svåra, känsliga ämnen som utgår från research kring vad unga tycker är viktigt och vill se mer av på tv. Maya den Engelse och Filippa Hansson, kända från serien Strula, lotsar tittarna genom avsnitten som bland annat handlar om våldtäkt, homofobi, rasism och droger. 

– Jag tror att det är jättebra för oss ungdomar att få se och känna igen sig i olika situationer, eller tankar man har. Det är också viktigt att känna att man inte är ensam om det här, säger Maya den Engelse.

Foto: Jonas Gratzer

I serien varvas fiktiva händelser, med kommentarer från Maya och Filippa. Kommentarer som de gav utan att ha sett de olika scenerna. Men att ge svar som de själva inte formulerat och där de inte alltid heller kände att de var rätt personer att uttala sig var svårt.

–Vi rör oss i kretsar där det finns alkohol. Ska vi då sitta i TV och lägga pekpinnar och säga att man inte ska umgås med folk som dricker? Det blev väldigt jobbigt, säger Filippa. 

De fick skriva om delar om manuset för att de lättare skulle kunna stå för det som sades. Men de har tackat nej till att göra en andra säsong av Skyldig. Däremot fortsätter Strula sitt segertåg, som populär TV-serie för unga idag.

Det finns en tolerans för att folk tar ställning för nykterhet,

Maya den engelse

– Det kommer en andra säsong av Skyldig också, men jag tror att den kommer att se lite annorlunda ut än första säsongen, säger Maya. 

Tjejerna tycker att Skyldig till stora delar är en verklighetstrogen serie, till exempel avsnittet som handlar om alkohol, där en av tjejerna som druckit för mycket gör bort sig inför kompisarna och sen ligger och spyr. En viktig aspekt de gärna lyfter fram är gränser i samband med alkohol och att tänka kritiskt och fundera kring sitt alkoholintag. 

De flesta kommer att testa alkohol någon gång, konstaterar de. Då är det viktigt att fatta innebörden av vad man gör. 

–Om man dricker bör man ha åtminstone någon man litar på med sig. Annars kan man sätta sig i både jobbiga eller farliga situationer. Är man inte fullt medveten om sin omgivning och någon drar iväg en kan man plötsligt bli själv, och inte veta vad man ska göra, säger Filippa. 

Foto: Jonas Gratzer

Filippa konstaterar att hon har många jämnåriga vänner – bland annat en av hennes närmaste – som inte dricker över huvud taget, och hon upplever inte att det är ett stort grupptryck i deras kretsar. Dock ser de att nyktra personer kan undvika vissa festsammanhang, eftersom det är lätt att känna sig obekväm på till exempel en fest där alla andra dricker.

– Men det finns en tolerans för att folk tar ställning för nykterhet, som nykter ungdom blir man accepterad, berättar Maya den Engelse.

Filippa och Maya går i ettan på gymnasiet, Maya med inriktning mot teater och Filippa med inriktning mot sång. Ingen som inte kände till dem skulle ana att de var något annat än vanliga gymnasietjejer, men bland andra unga är de kända. Men kändisskapet har en baksida.

Filippa Hansson berättar att hon varit på flera fester på sista tiden, där folk har betett sig väldigt jobbigt och gränslöst efter att de druckit alkohol. Sist hon var ute på fest åkte hon bara hem, efter att någon hade börjat kommentera vem hon var och hennes offentliga roll. 

Om man dricker bör man ha åtminstone någon man litar på med sig. Annars kan man sätta sig i både jobbiga eller farliga situationer.

Filippa Hansson

Maya berättar att hon känner ansvar för den bild hon förmedlar till yngre följare på sociala medier. 

– Alla måste vara försiktiga i sammanhang där det finns alkohol, men det blir extra noga när folk känner igen en. Det har lett till att jag kan bli ganska tillbakadragen på fester, säger Maya. 

I deras omgivning är alkohol normaliserat, men även lustgas och cannabis. Även partydroger förekommer, redan från att de var 13-14 år. De har också känt någon som har blivit indragen i att sälja narkotika. Det är väldigt lätt att få tag på droger för den som vill, konstaterar de, genom mobilen och sociala medier. Folk köper också droger och säljer till varandra. 

–De som röker cannabis ser inte hälsonackdelarna alls, det är ett problem, säger Filippa.

Ida Therén och Annette U Wallqvist
motdrag@unf.se