Sydafrikas drogepidemi”När de skjuter kommer barnen in till mig för att söka skydd”

I Sydafrika har minst 15 procent av befolkningen ett drogberoende. Motdrag har besökt Lavender Hill, ett av de områden i Kapstaden som drabbats hårdast av narkotikan.

17 januari 2024
Foto: Brenton Geach

DEN ÖKÄNDA GÄNGLEDAREN. Turner Adams bor i stadsdelen Lavender Hill. Lägenheten byggdes av apartheidregeringen för dem, som på grund av raslagarna, tvångsförflyttades från District 6. I 30 år har han missbrukat drogen tik (slang för metamfetamin). Som en av ledarna i det ökända 28 Gang har han tillbringat stora delar av sitt liv i fängelse.

Foto: Brenton Geach

SKAPAR FÖRÄNDRING. Mark Nicholson har själv varit beroende av tik. Nu jobbar han med att förbättra förhållandena för de tusentals barn som lever i Lavender Hill, som är klassat som ett av världens farligaste områden. ”Våldet här är extremt, gängen rekryterar barn och väldigt många har grova problem med droger redan i ung ålder”, säger han.

Foto: Brenton Geach

THE BATTLEFIELD. Framför Mark Nicholsons hus ligger ett öppet fält, på ena sidan styr ett gäng, på Marks sida ett annat. Med jämna mellanrum skjuter gängen över fältet som i folkmun kallas The Battlefield. ”När de börjar skjuta kommer barnen som leker på fältet in till mig för att söka skydd”, säger Mark Nicholson som själv har förlorat sju familjemedlemmar i gängkrigen. För att förbättra situationen i området har han tillsammans med en brittisk hjälporganisation byggt en fotbollsplan på ena halvan av The Battlefield. Planen omgärdas av ett skottsäkert staket.

Foto: Brenton Geach

AVTRUBBADE. Våldet i området är så vanligt att barnen ofta återgår till sina lekar bara minuter efter att skotten slutat vina. ”De är avtrubbade, de bryr sig inte mycket om någon ligger död”, säger Mark Nicholson.

Foto: Brenton Geach

DROGERNA ÄR EN DEL AV BARNENS VARDAG. Turner Adams och hans vänner tar ofta droger även när barn är närvarande. Ändå är han kritisk mot droger och menar att det förstör de ungas liv. ”Många av dem tvingas in i kriminalitet för att finansiera sitt missbruk”, säger han.

Sydafrikas stora problem med droger och gängvåld
  • Tik är en av de vanligaste drogerna i Sydafrika och är mycket beroendeframkallande.
  • Tik är slang för drogen metamfetamin i kristalliserad form, även kallad chrystal meth.
  • Enligt offentlig statistik har 15 procent av den sydafrikanska befolkningen ett drogberoende.
  • Sydafrika lider av ett extremt våld. Mellan april 2022 och mars 2023 mördades 27 000 personer.
  • Ungefär 60 procent av brotten i Sydafrika är kopplade till narkotika.

Hiram Li
motdrag@unf.se