Sis”Personalen kastade ner mig på marken så jag spräckte läppen”

Förra året blev 15-åriga Nasir placerad på det ökända Sis-hemmet Nereby. Där mötte han en värld av våld och övergrepp, både från placerade ungdomar och från personalen.

8 september 2023

En sommarkväll 2022 stormade flera poliser in i 15-åriga Nasirs hem. Han är var inte misstänkt eller dömd för något brott.
– Min bror sa att om jag inte gjort något, så kommer inget att hända mig, berättar Nasir.
Han gjorde som brodern sa och följde med polisen, det skulle bli början på sju månader bakom låsta dörrar på Sis-hemmet Nereby.

Socialen bedömde att det var säkrare för Nasir att sitta på Sis. Detta på grund av att han använt droger och att han blivit knivhuggen i ett slagsmål. Hur länge han skulle sitta förblev oklart fram till att han släpptes.

Under de sju månaderna Nasir tillbringade på Nereby bevittnade han en verklighet av våld och övergrepp. Både personalen och de intagna var inblandade, och de unga på boendet var särskilt utsatta. De äldre ungdomarna misshandlade de yngre intagna.

Även om Nasir mest skötte sig själv under tiden på Nereby fick han en del vänner där. De stöttade varandra under den svåra tiden. Nasir håller kontakten med vissa av dem han satt med. Främst genom sociala medier. Även kompisarna är väldigt kritiska till situationen på Sis-hemmet.

Nasir är mycket kritisk till Sis och sin tid på Nereby. Efter att Nasir tjafsat med en annan pojke under en pingismatch blev Nasir nedtryckt på golvet av personal.
– Personalen kastade ner mig på marken så jag spräckte läppen.
Han fortsätter:
– Det var ingen behandling på Nereby. Det var förvaring.

Idag har Nasir fått komma hem till sin familj, han tar inte droger och det går bra i skolan. Går allt som det ska vill han bli polis när han blir äldre.


Text: Hiram Li
Foto: Jesper Klemedsson Sotomayor
motdrag@unf.se