Johan HedströmDansa nykter är inget för fegisar

Johan Hedström är musikern som lämnade den elektroniska dansscenen för yogan och nyktra dansklubbar där folk kan vara sig själva. På riktigt.

14 december 2022

Johan Hedström slår sig ner med korslagda ben på den orientaliska mattan som täcker golvet i hans lokal i Björkhagen, serverar te i generösa koppar och berättar om vägen till att arrangera nyktra dansklubbar. Musiken har alltid varit en viktig del av Johan Hedströms liv. Han har jobbat som musiker och producent och har en bakgrund inom den elektroniska dans- och musikvärlden. 

– Men det var mycket droger och alkohol i den världen. Så jag tröttnade till slut. 

Foto: Melker Dahlstrand

Han minns att han tänkte: måste det vara så här, måste vi ha substanser för att våga släppa loss och vara ärliga?

Han skakar på huvudet.

– Jag kände avsmak inför det där och beslöt mig för att lämna den scenen. Jag ville bidra med något annat.

I stället kom han att ägna sig åt meditation och yoga parallellt med att han började jobba inom psykiatrin och så småningom utbildade sig till samtalsterapeut. 

När du går på en nykter dansklubb har du ingen alkohol som avtrubbar, du måste bli lite modig, på riktigt.

Det som driver Johan Hedström är viljan att skapa levande mötesplatser för människor, trygga rum där de kan vara precis som de är och ta hand om sig själva. Yogan och de nyktra dansklubbarna är en sådan plats. Det handlar om att göra det tillgängligt för alla människor, alla åldrar. Det enda kravet är att du kommer nykter.

– Vi börjar ofta med en meditation, konsert, eller något slags övning där man möter varandra. När du går på en nykter dansklubb har du ingen alkohol som avtrubbar, du måste bli lite modig, på riktigt, säger han.

Att våga göra saker som känns läskiga är utvecklande påpekar han. Den där känslan när du klarar något som du trodde var för svårt – och att få chansen att göra det i en trygg miljö – det är stort.

– Det sker något när vi vågar ta de här stegen. Vi får utmana oss lite och se att vi kunde ta plats här också. Det är stärkande för människor, att våga öppna upp.

Yoga handlar om närvaro, om att du verkligen är här, medan alkohol och berusning gör dig frånvarande.

Johan Hedström beskriver dansklubbarna som tillåtande. Det är lätt att få kontakt med folk. Människor är vänliga och inte forcerade. De är snälla. 

– Många som kommer hit vill inte gå ut på ställen där det förekommer alkohol. Många har gjort medvetna val i livet. De vill något annat än att berusa sig. De har ofta tänkt efter vad de värderar i livet, säger Johan Hedström och tillägger att det är en likhet mellan nyktra dansklubbar och yoga – där finns inte något att gömma sig bakom. 

– Yoga handlar om närvaro, om att du verkligen är här, medan alkohol och berusning gör dig frånvarande.  

Men hans egna första möte med yogan var inte särskilt positivt, utan mest jobbigt. 

– Jag kände mig stel och osynkad. Jag fick inte ihop andningen med rörelserna, säger han med skratt. 

Så hans väg till yogan gick via meditation. Bland annat reste han runt i Asien och deltog i olika retreats och fördjupade sin kunskap.

Foto: Melker Dahlstrand

I dag är han utbildad inom såväl hathayoga som medi- och yinyoga. Det gick inte att stå emot yogan till slut. Den innehöll så många bra saker som knöt ihop de olika delarna av hans liv.

Han visar oss in i yogasalen i Björkhagen där han ofta undervisar. En gigantisk guldfärgad mandala pryder den bortre väggen. 

Det är här han arrangerar de nyktra dansklubbarna och han berättar att de är ett helt team bakom arrangemanget. Det är viktigt att det är påkostat, med bra ljud, dekorationer, ljuseffekter …

– Det känns väldigt, väldigt värdefullt att göra det här. Att gå emot den stora alkoholnormen. Vi kanske inte behöver alkohol? Vilka är vi om vi inte använder alkohol? Frågar han retoriskt. 

Själv är han inte nykterist, men han ”föredrar att dricka mindre”. 

Jag undrar om han haft nytta av sin erfarenhet från psykiatrin när han undervisar (han har bland annat som arbetat mentalskötare inom slutenvården och undersköterska).
Johan Hedström nickar. 

– Ja, jag har haft jättemycket nytta av det. Inte minst för att förmedla att du får komma till yogan precis som du är. Oavsett om du är stel eller icke-stel. 

Alla övningar är en inbjudan betonar han. Vi har alla olika förutsättningar, olika kroppar, olika psyken

– Det är viktigt att vi får vara som vi är så att vi inte börja stänga av oss själva för att vi inte är viga eller avslappnade och så vidare. Det är lätt att tro att man inte får vara med om man inte är på ett visst sätt. Men så är det inte.

Ibland kör han discoyoga. Ett sätt att förena hans stora intressen i livet. Det handlar om mjuka yogarörelser och stretching till klassisk discomusik och ljusspel. Han säger att det kan öppna upp ens kropp. 

– Du kan känna ett slags frihet. Det är fint att inse att det finns mer möjligheter för att släppa loss än att bara dricka.

Hans fokus på psykisk hälsa gör också att han väver in olika teman på såväl sina yogaklasser som sina retreats. Hur har du det i livet? Vad är du rädd för? Är exempel på teman.

– Det handlar inte bara om att gå på djupet rent psykologiskt, utan det är också ett omhändertagande som vävs in. Det blir något mer än enbart det fysiska, säger han och påpekar att allt det där finns inom yogan, men att man kan behöva lite hjälp för att komma åt det.

Johan Hedström tror att hans intresse för psykiskt mående delvis kommer från hans mamma som arbetade inom psykiatrin. 

– Jag har haft en längtan, ända sedan jag var liten, och det är att jag vill att folk ska må bra. Jag vill att människor ska känna sig trygga och hitta sätt att ta hand om sig själva, säger han. 

Viktoria Myrén