BildreportageCannabis – Big Business i Thailand

Thailand har gjort helomvändning från tuffa tag till liberalisering. Sedan juni 2022 är cannabisbruk lagligt för medicinskt bruk och nu väntas en växande cannabisturism.

12 mars 2023

Nästan över en natt har det exploderat av cannabisprodukter på de thailändska turistorterna. Att drogen ska användas i medicinskt syfte tolkas brett. Butiker som säljer cannabis ligger vägg i vägg, det har öppnat särskilda kaféer med långa menyer med olika sorters strains och på gatorna finns varuautomater som istället för godis och läsk bland annat säljer färdigrullade spliffar.  Ett stort problem är att minderåriga lätt får tillgång till drogen, trots att det är förbjudet att sälja till personer under 20 år. Enligt lagen är det också förbjudet att röka på allmän plats eller i sin bostad om det stör någon. Ändå röks det öppet på kaféer och barer.

Ett stort problem är att minderåriga lätt får tillgång till drogen, trots att det är förbjudet att sälja till personer under 20 år.

Bakom legaliseringen ligger en stark cannabislobby som övertygat många om att det finns hälsofördelar med bruket. I vanliga butiker säljs godis, vatten, hudkrämer och andra vardagliga produkter som innehåller CBD-olja, vilket bidrar till normaliseringen.

IOGT-NTO-rörelsens samarbetsorganisation Thai Community Empowerment Foundation, TCEF, försöker nå unga med upplysning om riskerna med bruket. 

– Det som är oroande är att många odlar cannabis nu och att unga lätt kan få tag på drogen, säger Toon Oat som är projektledare på TCEF.

TCEF och andra organisationer menar att legaliseringen drivs av ekonomiska intressen. Det talas om att enskilda regeringsmedlemmar med starkt inflytande själva äger cannabisodlingar och varit med och drivit igenom att det bara är thailändsk cannabis som får säljas. Det finns också stora arealer med statliga odlingar.

Turistorten Chiang Mai. Foto: Jonas Gratzer.

Butiker som säljer cannabis har tagit över gatubilden i vissa delar av den thailändska staden Chiang Mai. De flesta som besöker butikerna är turister och unga människor behöver sällan visa leg.  Thailändarna handlar oftare på nätet.

Watcharapong Phumchuen. Foto: Jonas Gratzer

Watcharapong Phumchuen är chef på TCEF. Han tror att legaliseringen kommer att ge långtgående effekter på folkhälsan i Thailand. Än finns inga officiella data, men läkare har uttryckt oro över att det är så många unga som sökt vård. Den yngsta personen hittills var åtta år.

Butiksägaren Pat. Foto: Jonas Gratzer

Pat är en av många unga som satsar på att sälja cannabis i en egen butik. Han är övertygad om att det kommer att gå att tjäna mycket pengar på drogen, men att att det kommer att ske under ordnade former.– Regleringarna kommer efterhand. Det är till exempel bara tillåtet att köpa från thailändska producenter. Sen tror jag att vi i framtiden måste ha en läkaren knuten till butiken för att få sälja.

Varuautomat. Foto: Jonas Gratzer

Cannabis säljs överallt i Thailand, också i vanliga varuautomater på gatorna. Förpackningarna är ofta designade för att tilltala unga

Nan Pa och Tat Siraphong. Foto: Jonas Gratzer

Nan Pa och Tar Siraphong är båda med en av TCEF:s ungdomsgrupper. De tycker båda att cannabisbruket behöver regleras hårdare. De berättar att på universitetet där de går har eleverna fått föreläsningar om hur det går att odla cannabis och vilka hälsofördelar drogen anses ha. Skolan som bland annat har en jordbruksutbildning har också en egen odling.

– Det är ett problem att användning av cannabis så snabbt har blivit normaliserat, anser Tar Siraphong.

Annette U Wallqvist