Nyktert i KrisNya mjuka unga kris

Kriminellas revansch i samhället, KRIS, satsar på mjukare värden och ungdomsverksamhet. I Göteborg har Unga Kris fått en nystart.

14 december 2022

Det är allhelgonakväll och i föreningslokalen står de äldre medlemmarna vid spisen och steker hamburgare och pommes frites. Alla ställer upp när ungdomsavdelningen Unga Kris bjuder in till halloweenfirande. Unga Kris arbetar förebyggande mot kriminalitet och droger och är till för unga som behöver stöd i vardagen.

– Det har funnits ett machostyre inom Kris, som vi har jobbat jättehårt med att få bort. Vi vill att föreningen ska präglas av kärleksfullhet och välkomnande. Och vi satsar på en aktiv ungdomsverksamhet, säger Natalie Benneteg, som är verksamhetsansvarig på Kris i Göteborg.

Unga Kris är en ungdomsstyrd förening som vänder sig till alla mellan 13 och 25 år. Föreningen jobbar förebyggande mot droger och kriminalitet. Det är inget krav att man ska ha varit frihetsberövad eller haft drogproblem för att bli medlem i KRIS och Unga Kris.  Föreningarna har fem ledord som alla besökare måste följa: hederlighet, drogfrihet, kamratskap, solidaritet och jämställdhet

Foto: Lisa Thanner

Drogfrihet och kamratskap. Martin Ignacio Weihe och Minna Posio har båda ett förflutet i kriminalitet. Nu vill de öppna föreningen Kris för fler medlemmar.

– Det var väldigt längesen det fanns ett Unga Kris i Göteborg. Nu har vi aktiviteter varje eftermiddag, säger initiativtagaren Martin Ignacio Weihe.

Foto: Lisa Thanner

Eldsjälen Martin Ignacio Weihe har en bråkig bakgrund. Han har en kriminell livsstil bakom sig, men efter varje fängelsestraff har han återvänt till kulturen. Nu är han drivkraften bakom ungdomsverksamheten i Göteborg.

– Jag vill erbjuda de unga en plattform inom kulturen, genom musik, film och konst, säger han.

Lotta Engelbrektson
motdrag@unf.se