Ingen bakfylla för Camilla Hamid

Bakproffset Camilla Hamid väljer bort alkoholen för sin egen skull.

27 mars 2020

Camilla Hamid är sprudlande och hjärtlig, och väldigt lätt att tycka om. Hon har blivit känd som en av Sveriges största bakbloggare.

Det började med en blogg, som hon mest skapade för att samla sina egna recept, och växte snart till ett populärt konto på Instagram, och en karriär som bakningsexpert i TV4:s Köket.

”Folk tror att om jag inte var muslim hade jag badat i alkohol .” Foto: Angelica Ogland.

En anledning att hon började dela med sig av recept var för att hon gjorde egna varianter av kakor som vanligtvis har alkohol eller gelatin i sig, två ämnen som hon inte konsumerar.

– Jag tycker att det är fruktansvärt obehagligt att vara ens i närheten av människor som är alkoholpåverkade.

Folk tror ofta att Camilla Hamid inte dricker bara för att hon är muslim, men hon är noga med att påpeka att det är ett beslut hon har tagit på egen hand.

– Folk tror att om jag inte var muslim hade jag badat i alkohol, säger hon och skrattar.

– Jag hade inte druckit alkohol även om jag inte var muslim, för jag tycker inte det är värt det och jag vill inte stoppa det i kroppen. Jag är kontrollfreak, och jag vill stå för allt jag gör och säger. Hur ska jag göra det om jag inte kommer ihåg?

Det finns också en annan anledning till varför Camilla tagit beslutet att inte dricka. När hon var liten skilde sig hennes föräldrar och mamman blev helt ensam med fyra barn, vilket gjorde barndomen svår. Pappans ohälsosamma relation till alkohol var en stor anledning till skilsmässan.

– Det var väl bra att de skilde sig så tidigt så jag aldrig behövde se det negativa med det, säger Camilla.

De växte upp som enda muslimska familjen i området, på Söder i Stockholm, med en mamma som var tvungen att arbeta hela tiden för att försörja familjen. Camilla, som var äldst, fick hjälpa till att ta hand om sina tre småbröder och tidigt skaffa extrajobb för att få in pengar till familjen.

När jag var liten och förstod att alkohol var orsaken till att min familj splittrades och det blev en dålig miljö hemma, så bestämde jag mig för att jag aldrig skulle dricka.

– Jag har alltid varit principfast. När jag var liten och förstod att alkohol var orsaken till att min familj splittrades och det blev en dålig miljö hemma, så bestämde jag mig för att jag aldrig skulle dricka. Sen har självklart min religion förstärkt det beslutet.

Camilla Hamid brukade vara väldigt blyg och knappt ha några vänner. Men ju mer hon vågade ta plats genom bakningen, desto bättre blev självkänslan. Idag, 27 år gammal, har hon 131 000 hängivna följare på Instagram, och i april släpps hennes andra kokbok, den här gången om att göra glass utan glassmaskin. Hon har också sedan i somras en podcast ihop med bakningskompisen Emma Brink Rask, som heter ”Tillåt kakor”, en lek med internets ”kakor”, cookies.

Där får lyssnarna skicka in frågor om bakning, men ofta flyter tankar kring livet i allmänhet ihop med receptfrågorna. Förutom att skriva om bakning på olika sätt har Camilla fullt upp med sina två små barn och så jobbar hon som hemkunskapslärare i en Stockholmsförort några dagar i veckan.

Det tog lång tid innan Camilla var öppen med sitt utseende på internet, och hon bloggade om bakning utan att folk visste om att hon är så kallad hijabi, alltså väljer att bära slöja på grund av sin muslimska tro. Hon utstrålar en integritet och stolthet över vem hon är, men hon konstaterar att det inte alltid har varit lätt att avvika från normen, särskilt i tonåren.

– Jag har alltid haft jätteroligt och när något ska firas går jag all in, men bara för att jag tog avstånd från att dricka, som alla andra kopplade till gemenskap och firande, blev jag utanför.

Det var först när hon började högskolan som hon träffade andra som var nykterister. Innan dess kände hon sig alltid utanför, när det kom till fester och firande där alla andra drack.

Camilla minns när hon stod på studentflaket och alla andra sprutade alkohol, och hon tog med en vattenpistol för att få vara med. Hon skrattar vid minnet, men konstaterar att det handlade om ett desperat sätt att få passa in.

– Ibland gick jag på fester på gymnasiet, men till slut tappade jag suget. Det är en olustig känsla om man är den enda som är nykter och man inte ens vet om de man pratar med kommer att komma ihåg vad de sagt.

Som nykter på fester där de andra är berusade får man också automatiskt ta ansvaret för alla andra, upplever hon.

– Så fort man ser de här glansiga och halvöppna ögonen, tappar jag lusten.

Till slut insåg hon att det var meningslöst att försöka klämma in sig själv i sammanhang där hon egentligen inte passade in.

Vad skulle alkohol ens kunna tillföra där? Vi har jättekul och mår jättebra dagen efter.

– Varför ska jag fira på deras sätt? Då söker jag mig hellre till andra gemenskaper som firar på ett sätt som passar mig.

Idag har hon och tjejkompisarna roliga fester där de lagar god mat, dricker roliga och påhittiga alkoholfria drinkar och spelar brädspel och dansar.

– Vad skulle alkohol ens kunna tillföra där? Vi har jättekul och mår jättebra dagen efter.

Hon tycker också att synen i samhället i stort börjar ändras, när det kommer till alkohol.

– Förut fick man ett ”oj”, idag får man ett ”aha”.

Kanske har det att göra med ett ökande generellt intresse för hälsa, där fler inser att det handlar om allt man stoppar i sig – inte bara fett eller socker.

– Idag finns det också många fler sorters förebilder att se upp till, tack vare sociala medier. Det finns till exempel veganer, kroppspositiva och nyktra, som får en syl i det fria rummet. Det är skönt och befriande.

– Jag tror det hjälper att veta att det finns fler som man själv, och att det gör det lättare att våga stå för den man är.

Ida Therén
motdrag@unf.se