”Fulla komiker gör sällan bra gig”

Petrina Solange är nykter i en bransch där många får betalt i öl.

24 december 2021

Petrina Solange beskriver sig själv som en klassisk nörd. Hon föddes i Angola, men växte upp en timme norr om Malmö, i den lilla byn Degeberga. Det hon minns därifrån var gamingen. Hon och hennes bästa vän drack inte – de körde hellre LAN.

– Jag har inte hängt i kretsar där man behöver lära sig att tycka om alkohol och droger. Jag spelar ju spel och det är ingen som sitter i Halo och är hög på kokain för då blir det skitdåliga matcher.

Kände du dig utanför som tonåring för att du inte drack?
– Nej, det kändes helt normalt eftersom mina vänner inte heller drack. Det var en ickefråga. Jag har aldrig värdesatt den coolheten. Jag var ju ingen it-girl, så jag hade ju inte blivit ballare om jag var pissfull en helg.

Petrina upptäckte tidigt att hon hade en annan gåva: humorn. Det en naturlig fallenhet, men hon berättar att de också skojar mycket hemma i familjen.

Foto: David Möller

Petrina brukar säga att alla har ett ”social weapon of choice”.

– Är du bra på sport eller snygg är det din grej, är du som jag lite nördig och tjock, ja då får du ha en personlighet!

Det finns några få komiker som blir roligare av att vara fulla och ändå så tror majoriteten av alla komiker att de tillhör den skaran.

När Petrina Solange började röra sig i standup-världen blev hon inte lockad att börja dricka, utan hon hade bestämt sig för att det inte var något för henne. Många komiker tror att de blir roligare av att dricka – men Petrina anser att det sällan är fallet.

– Jag har sett många fulla komiker, och de gör sällan bra gig. Det finns några få komiker som blir roligare av att vara fulla och ändå så tror majoriteten av alla komiker att de tillhör den skaran. Men det gör de inte.


Petrina Solange gillar inte smaken av alkohol, och har aldrig haft något intresse av att omvärdera det.

– Alkohol är som banan och kokos. Så fort det är minsta lilla av det i någonting så märker man det direkt. Gillar man inte banan eller kokos så förstör det allt.

Vad tycker du om att många komiker håller en öl i handen medan de kör standup?
– Jag tror bara det faller sig naturligt, för man är ofta i en bar. Så att man har en dryck i handen är nog bara en produkt av miljön. Hade vi ofta varit på läskfabriker så hade vi väl gått upp med en läsk.

Men hon konstaterar att öl står högt i kurs i standup-världen.

– Är det gratis öl kommer folk.

En komiker som är skitrolig och nykter kommer alltid ha en bättre social status i standup, än en sopa som super.

Petrina Solange började sin standupkarriär på klubben Oslipat, men numera syns hon mest på klubben Under Jord, som är känd för att komikerna ska ha nytt material och få en chans att testa skämt inför en publik. Det har gjort klubben till något av en lekfull workshop för komiker.

Inom vissa branscher dricker folk för att det blir lättare att knyta kontakter och få fler jobb – är det något du upplevt inom komikerkretsar?
– Standup handlar ju om standup, det stora i sammanhanget är ändå att vi uppträder, och att man är rolig. Så jag känner aldrig att jag hamnar utanför på det sättet. Standup är ju väldigt meritokratiskt – en komiker som är skitrolig och nykter kommer alltid ha en bättre social status i standup, än en sopa som super. Den roliga kommer alltid ha en självklarare plats vid bordet än den tråkiga.

Skulle du säga att komiker dricker mer än vad genomsnittet gör?
– När jag är på standup är ju komikerna inte de fullaste, utan det är publiken. Men det är väl lite som att vara kock, att man hela tiden rör sig i de miljöerna där det finns alkohol. Kanske dricker komiker oftare, men om man skulle hälla alla öl som en komiker och en vanlig person dricker i en bägare i slutet av året så vet jag inte riktigt om det skulle vara mer i komikerns bägare.

Foto: David Möller

När Petrina säger att hon inte dricker undrar de flesta om hon har haft alkoholproblem tidigare. Vissa blir obekväma och säger saker som ”du tycker säkert att jag är jättetråkig nu för att jag är full”.

Vad svarar du då?
– Jag säger ”Nej, jag tycker att du är tråkig för att du säger sådär till mig”, säger hon skämtsamt.

– Att prata med en full människa om att den är full är universellt tråkigt.

Hon är också noga med att inte ta ansvar för andra som väljer att dricka. Vill de att hon ska hålla koll på deras saker säger hon alltid nej.

– Ta hand om din egen fylla, tack. Om du är full och tappar dina nycklar får du själv ordna det. Folk får skylla sig själva. Jag är vanligtvis snäll, men jag tar inte extra ansvar för att andra blir fulla.

Jag brukar sälja in min nya show med att säga att det inte är ett tryggt rum, det är inte samhällsbärande eller allmänbildande på något sätt.

Hur nervös är du att misslyckas med att vara rolig?
– Absolut kan jag vara nervös, men jag är så erfaren nu att jag har lite lugn i kroppen, och vågar ge mig själv några minuter av att lära känna publiken och se vad som funkar den dagen. Man är aldrig helt skonad från att ”bomba”, men
ju mer erfaren man är desto mindre är risken.

–Jag giggar ju ofta på comedy-klubbar, och det är en ganska bra grund för att alla ska ha en rolig kväll. Det är mycket svårare att gå upp på typ ett torg och ropa.

Berätta om din nya show.
– Den består av en samling skämt som jag gillar, säger hon och skrattar.

– Den är rå och skadeglad med mörka skämt. Min humor, helt enkelt. Jag brukar sälja in den med att säga att det inte är ett tryggt rum, det är inte samhällsbärande eller allmänbildande på något sätt. Det är bara en väldigt rolig timme och sedan går man hem och har inte lärt sig ett jävla skit. Det är mest bara trams. Precis som det ska vara.

Ida Therén
motdrag@unf.se