Svenskars drickande står för en stor del av vårt totala klimatavtryck. Det visar en undersökning som det statliga forskningsinstitutet RISE har gjort.
– Det är märkligt att alkoholen går under radarn, säger Ulf Sonesson på RISE.
Forskarna har bedömt alkoholens klimatavtryck utifrån hur den produceras, förpackas och transporteras. Öl och starksprit görs oftast av spannmål vilket är relativt klimateffektivt att odla. Minst klimatavtryck orsakar folköl, som ofta säljs på burk och nästan uteslutande bryggs i Sverige, vilket betyder att det inte behöver fraktas så långt.
Vin ger störst klimatavtryck av de alkoholhaltiga dryckerna, bland annat eftersom odlingen av vindruvor bidrar till mycket växthusgaser. Dessutom säljs vin oftast i tunga glasflaskor som genomgått långa transporter.
– Glas är energikrävande att tillverka och frakta. En aluminiumburk är ju kanske en tiondels millimeter tjock, medan en glasflaska är flera millimeter, säger Ulf Sonesson som jobbar med forskning och affärsutveckling inom området jordbruk och livsmedel på RISE.
När han och kollegan Elinor Hallström började titta på studier av vår livsmedelskonsumtions klimatavtryck, upptäckte de att i princip alla undersökningar utelämnade alkohol. Detta trots att alkohol står för i genomsnitt tre procent av klimatavtrycken från vår mat- och dryckeskonsumtion, som i sin tur står för en tredjedel av vårt totala klimatavtryck.
– Ur vårt perspektiv är det tokigt att utesluta alkohol. Det är en stor del av kostens klimatpåverkan och det tillför inte någon näring.
Ulf Sonesson jämför det med vad som brukar kallas för utrymmesmat – sådant som kakor, chips och godis – som ger ”tomma kalorier” utan att bidra med särskilt mycket näring. Det är livsmedel som står för en väsentlig del av både vårt kaloriintag och vårt klimatavtryck.
– Det är samma sak med alkohol. Det är klimatpåverkan som orsakas av att vi konsumenter vill ha en annan effekt än att bli mätta och friska. Ur det perspektivet är det förstås en väldigt negativ konsumtion.
Siffrorna i undersökningen är snittvärden, vilket betyder att delar av befolkningens konsumtion lämnar ett långt större avtryck än de tre procenten per person och år, medan andra ju avstår alkohol helt. Eftersom män generellt dricker mer alkohol än kvinnor orsakar de mer utsläpp av klimatgaser. Detta trots att de oftare dricker öl, som är snällare mot klimatet, än vin som kvinnor oftare väljer.
Ulf Sonesson konstaterar att den som inte dricker alkohol gör klimatet en tjänst.
– Det väger inte upp för exempelvis köttkonsumtion tyvärr, men det är åtminstone en procent av ditt totala klimatavtryck som du sparar.
Han hoppas att forskningen ska bidra till en större förståelse för hur vår konsumtion påverkar klimatet. Men han vill vara försiktig med att uttala sig om vad politiker och andra borde använda resultaten till.
– Det är en svår fråga. Politiker skulle exempelvis kanske kunna införa en avgift på glas. Men det är en del av en större diskussion. Det vore i alla fall en bra start att alltid ta med alkohol i den här typen av forskning. Ska vi minska vår konsumtions klimatpåverkan så är det ett alternativ att minska på alkoholkonsumtionen. Det behöver bli tydligt att det är ett val man kan göra, som skulle göra nytta för både hälsa och klimat.
Rapporten Climate impact of consumption i Sweden bygger på 50 000 svenskars kost- och dryckesvanor. Studien har genomförts av statliga forskningsinstitutet RISE och Karolinska institutet.