UNF”Stäng Systembolaget under coronakrisen”

UNF:s ordföranden uppmanar Systembolaget att hålla stängt under coronakrisen då många barn som lever i familjer där det finns missbruk riskerar att fara illa.

2 april 2020

I Sverige lever 350 000 barn med en eller fler föräldrar med ett riskbruk av alkohol och för många är skolan den enda trygga platsen i tillvaron. Innan fler barn tvingas stanna hemma på grund utav viruset måste därför Systembolaget stängas. Grönland har precis infört utskänkningsförbud på all alkohol över 2,25 %. Sverige borde göra precis samma sak. Det skriver Ungdomens nykterhetsförbunds, UNF:s, ordföranden Filip Nyman och Jane Segerblom i en debattartikel på Dagens Arena.

I debattartikeln, som publicerades tidigare i veckan, menar de att nu när regeringen kan komma att stänga grundskolorna på grund av coronaviruset covid-19 så riskerar barn och unga att förlora tillgång till trygga personer och platser i de fall missbruk finns hemma.

Ordföranden skriver också ”Att begränsa tillgången på alkohol är en solidaritetshandling med alla de barn och ungdomar som far illa i hemmet.” och uppmanar Systembolaget att gå till handling.

Angelica Ogland
angelica.ogland@unf.se