Covid 19Norge förbjuder alkoholservering efter midnatt

Norge stänger ner all alkoholservering efter midnatt. UNF är kritiska till att Systembolaget fortsätter att hålla öppet som vanligt under pandemin.

10 augusti 2020

Sedan natten till i lördags är det nu förbjudet att servera alkohol efter midnatt i Norge. Under senaste tiden har antalet coronafall ökat i Norge och förbudet är ett steg i att begränsa spridningen.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger Norges statsminister Erna Solberg om beslutet till Børsen.no.

I en debattartikel på Dagens Arena i våras skrev Filip Nyman och Jane Segerblom, ordföranden för Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, att Systembolaget borde stänga under pandemin för att skydda de 300 000 barn och unga som lever i familjer där det finns missbruk.

Socialminister Lena Hallengren svarade då att Systembolaget kommer vara öppet som vanligt. Sveriges strategi i pandemin är att inte stänga ned samhället.

– I Sverige stänger vi endast ned eller inför förbud ur ett smittskyddsperspektiv. Därför har Systembolaget, precis som andra butiker, fortfarande öppet under denna period, svarade Lena Hallengren.

”Regeringen är naiv och borde veta bättre.”

Filip Nyman

Socialministern tillade också att regeringen har ökat stödet till organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor och barn, samt barn i andra utsatta situationer. Filip Nyman är kritisk.

– Regeringen är naiv och borde veta bättre. Oavsett övriga insatser så visar beslutet att inte begränsa alkoholförsäljningen att de struntar i de barn som växer upp med en förälder som lider av missbruk och att de ställer sig rätt likgiltiga till en stor del av det våldet som sker i hemmet där alkohol är inblandat, säger han.

Norge är långt ifrån det första landet i världen att begränsa alkoholförsäljningen i hopp om att sakta ner spridningen av coronaviruset. Sydafrika stängde ner all alkoholförsäljning under flera månader i våras. När försäljningen återupptogs ledde det till en snabb uppgång av våldsbrott och trafikolyckor. Förbudet återinfördes därför igen i mitten av juli. Även Thailand, Indien och flera andra länder har förbjudit alkoholförsäljning i någon utsträckning.

Angelica Ogland
Jens Wingren
motdrag@unf.se