”Ditt sociala liv kommer att ändras helt om du slutar dricka, och det är okej.”

Ruby Warrington slutade dricka och ville träffa likasinnade – det resulterade i en global rörelse. The New York Times ringde, The Guardian ringde. Hur gjorde hon?

20 december 2019

– Ditt sociala liv kommer att ändras helt om du slutar dricka, och det är okej, säger Ruby Warrington, författare och journalist, när vi träffas på ett café i Los Angeles.

Ända sedan hon startade sitt projekt Sober Curious får hon kontinuerligt frågor från personer om hur nykterheten kommer påverka deras relationer. Kommer jag inte längre bli inbjuden till grejer? Kommer jag förlora mina vänner?
– Du kommer att attrahera nya människor som är i linje med den du verkligen är, tillägger hon.

Foto: Shari Hoffman

Ruby Warrington kommer från England, men bor numera i New York. Just nu är hon på en resa relaterad till Sober Curious, som både är en bok hon gav ut nyligen, och en podcast hon släpper varje vecka.

Som titeln antyder handlar det om en nyfikenhet på nykterhet, utanför den klassiska diskussionen kring alkoholberoende. Projektet, och framför allt boken, har fått stor uppmärksamhet i medier och hon har blivit intervjuad av både The New York Times, The Guardian och CNN.

Många behöver bara någon som visar att det går bra. Någon eller något som ger dem tillåtelse att ta steget att sluta dricka.

Ruby Warrington säger att hon har märkt hur hennes egen nykterhet har inspirerat många av hennes familjemedlemmar och nära vänner att dra ner på sitt drickande.

– Jag har visat att det är okej att göra så här, att det till och med kan få en att må bra. Jag tror att många har tänkt på det i flera år och så behöver de bara någon som visar att det går bra. Någon eller något som ger dem tillåtelse att ta steget att sluta dricka.

Vad händer om man börjar ifrågasätta sitt drickande, även om man inte identifierar sig som alkoholist? Den frågan ställde sig Ruby Warrington för nio år sedan. Hon kom fram till att hennes drickande inte var så okomplicerat som hon trodde, trots att hon inte drack på dagtid och trots att inget dåligt hade hänt hennes relationer eller jobb på grund av alkoholen.

– Förändringen kom när jag gick genom en väldigt stressig period i mitt liv. Jag hade svårt att sova också. Jag insåg där och då att om jag drack alkohol blev min oro mycket värre.

Foto: Shari Hoffman,

Efter att ha jobbat med sin ångest och med att bearbeta sina känslomässiga sår, i flera år, kände hon ändå att något saknades. Hon började inse hur alkoholen förstärkte de negativa känslorna i flera dagar efter att hon druckit. Hon insåg att hon använde alkohol för att undvika att gräva i det som var jobbigt, som sin dåliga självkänsla, till exempel.

Foto: Shari Hoffman.

För när hon frågade sig vad som skulle hända om hon inte drack den helgen var svaret att hon inte skulle ha något socialt liv. När hon ändå gick ut för att träffa vänner längtade hon efter att dricka.

– Allt det här gjorde mig nyfiken på vad som skulle hända om jag inte drack. Och det var så jag insåg hur fäst jag var vid alkohol.

Suget var större än hon hade anat. Det blev början på hennes nyfikna undersökande av hur man kan förhålla sig till alkohol på ett annat sätt än den dominerande normen. Hon fortsatte dock att dricka, men med medvetenhet kring hur alkoholen påverkade henne.

– Det var som ett experiment. Hur kommer det här få mig att må? Hur använder jag det?

En ung kvinna kommer fram och säger att hon hört vårt samtal och att hon verkligen gillar vår konversation. Att hon och några tjejkompisar precis har pratat om att starta något sammanhang där man kan ses utan alkohol. ”Jag hör hur fler och fler människor blir medvetna om de här frågorna,” säger hon. Det är också Ruby Warringtons erfarenhet.

Genom sitt nyfikna förhållningssätt till alkoholen märkte hon snart att alkohol inte var ett dugg bra för henne. Så för två år sedan slutade hon dricka helt. Strax innan dess föddes idén till det som idag är hennes projekt: Sober Curious.

Foto Shari Hoffman.

Det började med att hon ville träffa och prata med andra som hade liknande tankar kring alkohol. Hon skickade ut ett mejl med en inbjudan till några vänner och hälsointresserade kollegor. Hon skrev att hon tröttnat på drickandet, men inte riktigt kände sig hemma i AA – eftersom hon inte såg sig som alkoholist. Hon önskade att det skulle finnas en mellannivå där man kunde diskutera alkohol på ett öppet sätt.

Initiativet ledde till att sju personer samlades i Ruby Warringtons vardagsrum och pratade om sina egna erfarenheter av alkohol. Intresset växte snabbt. Snart blev Sober Curious ett event med flera hundra deltagare i New York, med dans, paneldiskussioner och gruppmeditationer.

Ett av målen med Sober Curious är att bredda uppfattningen om vad alkoholproblem och alkoholberoende är.

I boken Sober Curious, där Ruby Warrington berättar om sina erfarenheter, är hon noga med att påpeka att Sober Curious inte innebär att man måste sluta dricka helt. Men hon säger också att flera i hennes närhet har använt Sober Curious som ett steg mot helnykterhet och som ett steg mot att gå med i ett tolvstegsprogram. Detta eftersom de har märkt att frågorna som väcks kring deras relation till alkohol är för stora för att lösa på egen hand.

– Ett av målen med Sober Curious är att bredda uppfattningen om vad alkoholproblem och alkoholberoende är. Att ta upp flera olika sätt att se på problematiskt drickande och att få bort stigmat kring beroende.

– Vi är alla beroende av något. Det betyder inte att det är något fel på oss eller att vi är svaga och dåliga människor.

Nästa år vill Ruby Warrington turnera på olika universitet i USA, för att prata om Sober Curious. Det stora målet är att bidra till att det blir lika normalt att inte dricka, som att göra det.

– Alkohol är en av de fem mest beroendeframkallande produkterna på jorden. I kombination med att den marknadsförs kraftigt tror jag att det är lättare att bli beroende av alkohol, än att hitta ett rimligt förhållningssätt.

Ida Therén
motdrag@unf.se