Gatans lagFotboll som räddar liv

Ja, det verkar så. Möt Gatans lag som hjälper folk ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet.

17 juni 2020

ETT VANLIGT LAG. Gatans lag i Göteborg är ett helt vanligt fotbollslag. Med skillnaden att de som är med där lever eller har levt i ett missbruk, kriminalitet eller hemlöshet. Gatans lag finns också i Stockholm.

PRISBELÖNTA. Förra året fick Gatans lag en miljon kronor och en bil till låns av Volvo och Svenska Fotbollförbundet. 
– Det har gjort stor skillnad för Gatans lag, många fler känner till oss, säger Sofie Nehvonen, kansliansvarig för Gatans lag i Sverige.

INTE BARA FOTBOLL. Gatans lag handlar inte bara om fotboll utan kanske allra mest om att hitta gemenskap och umgänge i en drogfri miljö. Varje vecka innan träning är det öppet hus med kaffe och korv.

TOG SIG UR. Innan Sofie slutade med droger befann hon sig i ett djupt drogberoende.
– Jag var helt utanför samhället. Jag hade alltid ångest. Jag hade ångest när jag tog droger och jag hade ångest när jag inte tog droger. Men jag hade tur och fick en bra kontakt på socialtjänsten – som hjälpte mig in på ett behandlingshem. 
Idag har Sofie varit drogfri i fem år.

”Jag hade ångest när jag tog droger och jag hade ångest när jag inte tog droger.”

Sofie Nehvonen

LAGKAMRATER. Ledorden i Gatans lag är närvaro, engagemang och att vara en bra lagkamrat. Varje spelare får bara vara med och spela VM en gång.

Gatans lag

  • Gatans lag vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk eller kriminalitet.
  • Föreningen har funnits sedan 2009.
  • Förutom fotbollsträning flera gånger i veckan arrangerar Gatans lag fotbollscuper och turneringar, och har öppet hus där man kan umgås.
  • Man måste vara drogfri för dagen för att delta.
  • Många kommer dit via behandlingshem eller från öppenvården eller hör talas om Gatans lag via KRIS (Kriminellas revansch i samhället) eller något 12-stegsprogram.
  • Gatans lag finns i Göteborg och i Stockholm och ska starta upp i Malmö.

Julia Sjöberg
motdrag@unf.se