UtblickDärför tackar japans unga nej till alkohol efter jobbet

Att gå ut på krogen efter jobbet och dricka med chefen är en etablerad tradition i Japan. Det har länge varit en nödvändig del av arbetslivet för den som hoppas på en befordring eller spännande uppdrag.

13 januari 2021
Rie Kitamura. Foto: Maiko Okhura, bantersnaps.

Rie Kitamura jobbar på en reklambyrå i Shizuoka och tackar alltid nej till att följa med ut för att dricka efter jobbet.
– Det känns som en förlängning av jobbet. Jag kan gå ut och äta middag med kollegor, men då är det för att vi är vänner, säger hon.

Precis som i många andra delar av världen minskar ungas drickande även i Japan. I en studie från 2016 uppgav bara 10,9 procent av japanska män i åldern 20–29 att de regelbundet dricker alkohol. Unga är inte lika intresserade av att tillbringa sina kvällar på en bar med chefen längre.
– Mina vänner prioriterar inte att dricka med kollegorna efter jobbet, de har andra saker som de vill göra. Det är inte så viktigt att följa med ut längre, säger Rie Kitamura.

Som många andra har hon upplevt en press att dricka i arbetssammanhang.
– Speciellt en gång när jag var provanställd på ett företag. Då drack jag för att jag kände mig tvingad, men kräktes efter några glas. Jag fick inte det jobbet.

Rie Kitamura tror att den japanska kulturen rör sig åt ett mer individualistiskt håll, från att tidigare ha varit väldigt gruppcentrerad, och att det då blir lättare att säga nej.
– Sen tror jag att vi yngre förväntar oss att bli befordrade på grund av våra färdigheter, inte för att vi har bra kontakt med chefen.
– Folk brukade använda alkohol för att bli modigare, men det finns så många avigsidor med alkoholen, det känns som ett föråldrat sätt att umgås på. Att det här håller på att förändras är någonting bra, säger Rie Kitamura.

Nominication

Ordet nominication är en blandning av japanskans nomi (dricka) och engelskans communication. Att umgås över alkohol efter arbetstid är tänkt att bana vägen för rakare diskussioner även mellan personer från olika nivåer av arbetsplatsens strikta hierarki.

Jens Wingren
Maiko Okhura

motdrag@unf.se