Motdrag granskarÄr lustgas farligt?

Lättillgänglig och laglig berusning. Men är lustgasen verkligen helt ofarlig?

28 oktober 2021

Plötsligt är de överallt. De små metallpatronerna, och vuxna människor som går runt med ballonger i handen. På senare år har lustgasen gått från en relativt ovanlig drog till något som ofta syns ute på fester, nattklubbar och barer.

Patroner med lustgas som används till gräddsifoner finns att köpa helt lagligt på nätet. Foto: iStock.

Många föräldrar har ingen aning om vad patronerna är för något, och lustgaspatronerna är helt lagliga att beställa hem och köpa – även för barn och unga.

Det är ju en perfekt drog för de som inte gillar att knarka

Många hävdar att det är en helt ofarlig partydrog. Men är det verkligen hela sanningen? Lisa är 22 år och testade lustgas första gången när hon var 16 år. Hon har använt det många gånger under åren, i princip alltid i festsammanhang i samband med alkohol, som på hemmafester, rave och på barer. Hon har också testat andra partydroger, som ecstasy, ketamin och kokain – dock aldrig i samband med lustgas.

– En stor anledning till varför jag tar lustgas är helt enkelt för att det är roligt.

Hon liknar det korta ruset, runt 30 sekunder, med det från en ”festcigg”.

– Det är ju en perfekt drog för de som inte gillar att knarka, säger hon skämtsamt.

Johanna Grass, Giftinformationscentralen

Lisa (fingerat namn) känner ingen som råkat illa ut eller blivit beroende av lustgas, men hon har sett flera inlägg med skräckhistorier av privatpersoner och polis på exempelvis Facebook. Hon har ibland varit orolig för eventuella bieffekter när hon varit nykter, men när hon dricker alkohol släpper de spärrarna.

– Jag gör det alltid i grupp och då tror jag man helt enkelt normaliserar det och tänker äsch, det här är inte så farligt.

Lustgas har alltid varit enkelt att få tag på. Lisa har köpt den från andra personer som har det med sig till festen, och som i sin tur oftast har beställt från nätet.

Johanna Grass, överläkare och medicinskt ansvarig på Giftinformationscentralen bekräftar bilden av att bruket av lustgas blivit väldigt utbrett bland ungdomar och unga vuxna, särskilt de senaste åren. Samtidigt är mörkertalet stort.

– De flesta ringer inte oss, utan samtalen är fortfarande på en låg nivå, säger hon.

I drogcommunitys på internet beskrivs lustgasen ofta som helt ofarlig. Johanna Grass anser att det inte är farligt att ta det någon enstaka gång på fest, eller i vården i samband med exempelvis förlossning, men det upprepade bruket kan innebära en hel del risker.

Det går inte att jämföra med de centralstimulerande drogerna. Men det är absolut inte ofarligt.

Johanna grass, medicinskt ansvarig på Giftinformationscentralen.

Det ena problemet har att göra med syreupptaget. Exempelvis så har det hänt att människor har dött för att de andats in outblandad lustgas, vilket lett till syrebrist. Det andra problemet är att lustgasen har effekter som liknar opioider – och det verkar som att folk blir beroende. I fallbeskrivningar har Johanna Grass läst om dem som andats in så kallade wippets eller gräddsiffoner hundratals gånger om dagen, eller flera gånger i veckan. Användandet kan då börja påverka nervsystemet.

– Ingen vet exakt var gränsen mellan farligt och ofarligt går. Lustgasen används ofta i samband med alkohol. Då kan det bli okontrollerat och man utsätter sig för risker.

– Det går inte att jämföra med de centralstimulerande drogerna. Men det är absolut inte ofarligt, tillägger hon.

Lustgasens historia

1772: Lustgas upptäcks av en slump

Kemisten Joseph Priestley upptäcker grundämnet syre och som en följd av det upptäcker han även dikväveoxid, lustgas. Lustgasens euforiska effekter är dock ännu oupptäckta.

1798 forskningen sker genom tveksamma egenstudier

Kemisten sir Humphry Davy är en ung laboratorieassistent i Bristol som börjar forska på dikväveoxid. Eftersom han börjar skratta när han andas in gasen döper han den till lustgas. Forskningen består av många egenstudier där Davy själv tar lustgas, bland annat bygger han en stor låda där han sitter och andas in gasen.

1800: hajpad inom brittiska societeten

Under 1800-talet används lustgas i berusande syfte och är länge en hajpad modedrog i brittiska societeten. Ändå är lustgas utanför läkarstudentkretsar ovanligt.

1844: används av tandläkare

En amerikansk tandläkare använder lustgas i sövande och bedövande syfte i samband med utdragning av en tand och efter det blir lustgasen något man börjar använda inom sjukvården, dock väldigt begränsat.

1970: blir vanligare inom vården

Lustgasen har fallit i glömska fram till nu men den blir allt vanligare inom sjukvården och också vanligare utanför sjukvården.

2000-talet: allt fler ungdomar tar lustgas

Lustgas är enkelt att få tag på och användandet bland ungdomar ökar drastiskt. I Sverige säljs ballonger med lustgas på barer, eftersom det är fullt lagligt. I Storbritannien kallas lustgas för hippie crack.

2021: lustgas som antidepp?

Man har börjat forska på om lustgas kan hjälpa vid svårbehandlade depressioner. Den tycks ha en förmåga att häva en tilltagande depression men forskningen är ännu i sin linda.

Riskerna med lustgas

iskall

Även om lustgas inte är farlig i sig finns det risker. Om man får syrebrist när man andas in lustgasen kan det leda till medvetslöshet och till en tillfällig försvagning av hjärtmuskeln. Koncentrerad lustgas kan vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna. Dödsfall har inträffat på grund av syrebristen som uppstått när man andats in outblandad lustgas.

NEDBRYTANDE

Att frekvent använda lustgas leder till b12-brist. Man kan då få nervproblem, bli fumlig samt få domningar och svaghet i armar och ben. Man kan också få låga blodvärden och påverkan på benmärgen vid regelbunden användning.

SVÅRFÅNGAD

Lustgas är inte narkotikaklassad. Den är inte heller klassad som ett läkemedel, utan som en kemikalie. Vilket gör att lustgasen går under kemikalieinspektionen, vilka jobbar under ett annat regelverk än det för narkotika och läkemedel. Därför kan vem som helst beställa hem lustgas – till och med barn.

MILJÖBOV

Lustgas är en växthusgas och bidrar till klimatförändringarna. Den är också en av de största faktorerna bakom förtunningen av ozonlagret.

Ida Therén
motdrag@unf.se