FöreningenDans utan distans är livet

Föreningen #dansärlivets verksamhet kom av sig just som man hittat formen. I höst tar de nya tag.

29 oktober 2020
Ida Lundberg. Foto: Privat.

Pardans kanske kan uppfattas som en smula omodernt av somliga. Men i Jämtland lever en danskultur fortfarande på folkets hus och dansbanor. När några dansare tröttnade på att den lokala dansföreningen inte hade någon ungdomsverksamhet bildades UNF-föreningen #dansärlivet.

– Vi håller främst på med bugg, foxtrot och schottis. Vi testar lite olika sorters dans och lär av varandra, säger ordförande Ida Lundberg.

Hon hittade själv till föreningen efter en sommardansskola där flera av deltagarna och ledarna var medlemmar i #dansärlivet. Då hade föreningen existerat i något år.

– I början hade vi bara något arrangemang om året, men under 2019 kom vi igång och började ses varje vecka, säger Ida Lundberg.

Regelbundenheten tog dock stopp i och med coronapandemins utbrott i våras.

– Det är ju lite svårt att hålla distans i pardans. Vi är öppna för andra sorters dans också, men det beror främst på vad deltagarna är intresserade av.

Även om det finns alkoholförsäljning så brukar de som kommit dit för att faktiskt dansa oftast vara nyktra.

Ida Lundberg

Utöver de egna arrangemangen har mycket av föreningens verksamhet gått ut på att gemensamt besöka så kallade socialdanser. En socialdans är helt enkelt en helkväll med dans till liveband. Innan coronapandemin kunde det bli någon gång i månaden. På veckoträffarna brukar de dra ihop mellan fem och tio deltagare, men när de ska ut till större danser kan de vara så många som 20.

– Man dansar, fikar och umgås. Det brukar vara stor spridning på åldrarna och även om det finns alkoholförsäljning så brukar de som kommit dit för att faktiskt dansa oftast vara nyktra.

Nu har #dansärlivet också blivit ombedda att komma och lära ut pardans till medlemmarna i IOGT-NTO-föreningen Räddningsplankan till hösten.

– Det är många där som är nyfikna på att följa med på socialdanserna, men som inte vågar för att de inte känner att de kan dansa, säger Ida Lundberg.

Jens Wingren
motdrag@unf.se