NarkotikaKan 2021 bli de psykedeliska drogernas år?

Psykedeliska droger ser ut att kunna bli en ny trend både bland forskare och investerare 2021.

28 april 2021

Det var inte bara cannabis som avkriminaliserades i delar av USA i och med höstens val. I Oregon och Washington DC är det nu också möjligt att använda sig av psykedeliska svampar i medicinska syften. De psykedeliska drogerna verkar ha vunnit allt mer mark under senare år.

På 1970-talet stoppades forskningen om psykedeliska ämnens eventuella medicinska egenskaper när många av substanserna kriminaliserades. Det är först under senare år som forskningen har kommit igång igen. Än så länge är studierna som genomförts små men forskarna hoppas i framtiden kunna behandla bland annat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), beroende och depression med psykedeliska ämnen som MDMA och psilocybin.

I Sverige godkändes i höstas en studie vid Karolinska institutet som ska undersöka om psilocybin kan hjälpa mot depression. För finansieringen står delvis Niklas Adelberth, miljardär och grundare av betalföretaget Klarna. Hans stiftelse Norrsken har donerat tio miljoner kronor till psilocybinforskning.

Men Niklas Adelberth själv anser att läkemedel baserade på psykedeliska ämnen är en dålig investering och förväntar sig ingen avkastning. Detta då förhoppningen är att de nya medicinerna inte skulle behöva tas tills vidare utan vid ett fåtal tillfällen.

Trots det flödar pengarna kring den nya forskningen. I London har ett företag samlat in över en miljard kronor i investeringar för att forska om samma sak som i studien vid Karolinska. Ett amerikanskt institut säkrade nyligen 300 miljoner kronor för att slutföra sin forskning om att behandla PTSD med MDMA.

Marknaden för psykedeliska mediciner förväntas vara värd 68 miljarder kronor bara i USA år 2027. Den amerikanska framtidsspanaren och investeraren Michael Zapolin, säger i en intervju med Benzinga att 2021 kommer att vara ett år för psykedeliska mediciner och uppmuntrar alla att investera på området.

Psykedeliska droger

Psykedeliska droger påverkar hjärnans frontallob, som vanligtvis står för att ordna och koordinera kommunikationen mellan olika delar av hjärnan. Detta kan leda till hallucinationer och ångest, men också till spirituella och utomkroppsliga upplevelser.

Jens Wingren
motdrag@unf.se