OpinionNär midsommar ställs in känns det enklare att bara börja supa som alla andra

Det blir allt svårare att välja bort alkohol när pandemin sätter begränsningar för alla storhelger och för gemenskap med andra som är nyktra.

Ibland funderar jag på om livet hade varit enklare om jag var en av de som drack. Inte för att jag vill dricka, utan för att mitt sociala liv hade varit bättre. Det här är något jag tänkt på mycket under det senaste året. Jag ser hur mitt sociala liv försvinner för att jag inte längre kan hitta på saker under suparhelgerna. Samtidigt som jag ser att mina vänner som dricker har ett socialt liv för att det alltid, oavsett firande, finns en möjlighet att supa.

Senaste nyktra aktiviteten jag var på under en suparhelg var på valborgsmässoafton förra året, precis i början av pandemin. I år insåg jag att det inte skulle bli något valborgsfirande så jag såg fram emot midsommar på Storön istället. Det är en tradition som är långt äldre än mig. Mina föräldrar har firat midsommar på Storön som medlemmar i UNF innan jag fanns. Min storebror har firat midsommar på Storön som UNF:are. JAG har firat midsommar på Storön som UNF:are.

Men pandemin fortsätter rasa och därför är midsommaren på Storön inställd. Istället ska vi ha ett LAN där alla ska sitta hemma hos sig. Istället för mysprat runt lägerelden med både gamla och nya bekanta och möjlighet att skratta tillsammans så det ekar över sjön så ska vi sitta hemma hos oss själva. Skratt smakar inte lika gott i munnen så. Jag är besviken. Jag är less. Hade det inte bara varit enklare att dricka?

I år kommer mina vänner som super att festa tillsammans medan jag själv sitter hemma framför datorn.

Jag kan bli så avundsjuk på mina vänner som dricker. De har alltid har något att göra under helgerna. Medan jag själv blir mer och mer isolerad. Jag saknar gemenskapen som blir på aktiviteter IRL. Allt från fredagskvällar i UNF:lokalen till midsommar på Storön. I år kommer mina vänner som super att festa tillsammans medan jag själv sitter hemma framför datorn.

Men så tänker jag ett varv till. Vad är det som gör att vi inte träffas IRL i UNF längre? Jo, det är ju faktiskt för att det är farligt att träffas just nu. Kanske inte för oss som är unga, men för våra föräldrar och deras föräldrar. Människor i vår närhet som tillhör någon av riskgrupperna kan drabbas. För dem kan vårt midsommarfirande innebära slutet på deras liv. Och jag blir stolt över att UNF faktiskt tar ett stort ansvar för att inte för smittan vidare.

När jag tänker efter inser jag också att det faktiskt inte är värt att hälla i sig alkohol. Visst, det senaste året har varit tufft för oss alla och våra sociala liv har fått en smäll. Men Storön kommer ändå att finnas kvar nästa år. Mina vänner finns fortfarande kvar! Vi får ta våra intressanta, mysiga och stora diskussioner på distans. Skrattet är inte riktigt lika nära till hands. Men skrattet har inte tystnat. Gemenskapen finns kvar. 

Jag får hålla ut ett tag till och tänka på Storön. Den fantastiska ön där jag haft så mycket roligt. Den finns kvar. Och snart kan vi fira midsommar där igen. 

Louis Eckeskog
motdrag@unf.se

OpinionAnpassa årsmötet för allas skull

Det är den där tiden på året igen, tiden för årsmöten. Tid för långa möten och komplicerade begrepp. I år blir det dessutom digitala årsmöten på distans och det gör allt svårare. Framför blir det svårare att hålla fokus i längre perioder. Det är lätt att glömma bort energizers och pauser för att sträcka på sig. Det är lätt att glömma förklara alla begrepp. Många små men viktiga saker som är viktiga att glömma.

Jag som har ADHD har extremt svårt att hålla fokus vilken dag i veckan som helst. När det blir långa föredrag med komplicerade begrepp inblandade har jag inte en chans. Årsmöten är alltid jobbiga för mig, men i år ser jag verkligen inte fram emot det. Allt för få pauser som jag inte ens vet när de kommer och jag har inte ens stödet av att vara på plats och träffa alla. 

Det är tur att det går att göra det lättare, inte bara för oss med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, för det som hjälper oss brukar också hjälpa andra – vilket gör det lättare för oss alla. 

Några saker som underlättar är exempelvis att ha många planerade pauser. En i timmen minst. Att planera pausen gör att medlemmar som jag, som har fokusproblem, kan fokusera på det som sägs. Kanske till och med fundera på vad de själva vill säga, istället för att fundera på när nästa rast är. Dessutom behöver ingen be om en paus, vilket de flesta brukar tycka är lite jobbigt. 

Att ha en ordlista med alla begrepp vi använder gör att alla kan fatta vad vi säger. Alla sammanhang brukar ha sina egna termer och även om de flesta föreningsvana vet vad ordförande, sekreterare och rösträknare är så är det inte alla som har koll på vad votering, verksamhetsrapport eller budget innebär. Låt oss bara hoppas att inte så många behöver ta reda på vad kontrapropotionsordning innebär. 

Den här sortens anpassningar gör att det blir lättare för alla att delta.

En annan sak som gör mötet lättare för de flesta är om det körs en presentationsrunda i början. Att folk får berätta lite om sig själva, vad de heter, vilket pronomen de föredrar och kanske vad de gillar mest med UNF ger en känsla av sammanhang. Det är vi tillsammans som gör det här årsmötet. Det understryker dessutom vad UNF är för slags organisation, en som handlar om inkludering och att få vara sig själv. 

När vi har våra årsmöten på distans måste vi komma ihåg att alla inte har koll på alla plattformar. Vilken plattform använder vi? Vilken är lätt att lära ut på distans? Ett annat tips är att gå igenom hur plattformen fungerar i kallelsen. I början av årsmötet är en bra idé att avsätta en stund avsättas för att förklara de olika funktionerna och vad de är bra till. 

Det bästa med den här sortens anpassningar är att det faktiskt blir lättare för alla att delta. Dessutom får vi in vanan av att skapa en gemenskap där fler kan vara med. En vana av att göra UNF mer tillgängligt helt enkelt. Speciellt om vi använder de här tipsen till våra andra digitala aktiviteter också. Även om vi mest av allt längtar efter att få träffas snart.

Louis Eckeskog
motdrag@unf.se

OpinionOkunskap får unga att göra uppror med droger

För några månader sedan hade min gymnasieklass sin första lektion om ANDT (alkohol, narkotika, dopning, tobak). Jag tänkte inte så mycket på att det var första gången vi pratade om det på lektionstid i skolan eftersom jag har pratat om och lärt mig om ANDT sedan länge, inom NSF och UNF. Men det här var första gången jag hörde mer om alkohol och narkotika i skolan än bara “använd inte alkohol eller narkotika, det är inte bra”. Den här gången pratade vår lärare faktiskt om risker och konsekvenser som bruket av droger kan ha på våra kroppar. 

Jag kan förstå att vissa inte tycker att elever i fjärde klass behöver lyssna på en presentation om ANDT, och det håller jag med om. Men att vi inte pratar mer med högstadieelever om vilken påverkan droger har på oss är dumt. Jag vet att det är färre unga idag som dricker än tidigare men när jag gick på högstadiet var jag som nykterist inte normen. Redan i åttan märkte jag att mina klasskompisar började prata om att de skulle på “krök”. Jag vet att det mest berodde på att de ville rebella mot sina föräldrar, men jag kunde inte förstå hur den idén kunde ta form. Kanske kom de inte på ett bättre sätt att göra uppror eller så var det bara det mest tillgängliga sättet för dem. Kanske hade de inte kunskap om drogernas konsekvenser.

Sen pratar min generation en massa om cannabis, och att de vill testa, eller redan har, rökt på. Många tror att cannabis är en säker drog och att det inte kan bli allvarliga konsekvenser av att röka på. Detta tror jag beror på att amerikansk kultur har ett starkt inflytande på Sverige och att vi inte har haft bra diskussioner om vad cannabisanvändning kan ha för konsekvenser.

Det är viktigt att få unga att förstå varför vuxna säger “använd inte alkohol eller narkotika, det är inte bra.”

Att ungas hjärnor tar skada av användandet av cannabis finns det flera studier på. Studier från Oxford och McGills universitet i Montreal tyder på att cannabis är en viktig hälsofråga för unga. Forskare har även sammanställt studier som visar att unga som rökt cannabis har 37 procent större risk att drabbas av depression innan de har fyllt 35. Det är svårt att veta om det finns ett orsakssamband, men forskarna påpekar att det finns tydliga kopplingar mellan cannabis och depression. 

Forskning visar också att ju senare alkoholdebuten sker desto mindre blir risken för framtida alkoholproblem. I årskurs 9 svarar redan 40 procent av unga att de druckit alkohol det senaste året enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Det känns därför som att det är lite sent att börja prata rakt och tydligt om ANDT med unga som går första året i gymnasiet. Jag tycker att det är ett samtal som vi borde haft redan första året i högstadiet. Detta kan minska okunskapen unga har kring droger och skapa en bättre bild om vad droger har för inverkan på kroppen. Det är viktigt att få unga att förstå varför vuxna säger “använd inte alkohol eller narkotika, det är inte bra.” Drogernas konsekvenser ska inte komma som en överraskning när det är för sent.

Louis Eckeskog
motdrag@unf.se

OpinionCorona har tvingat oss att bli kreativa

Inställda resor, läger och evenemang. Tomma hyllor i affärer och ett större avstånd till andra människor än vad vi är vana vid. Folk till höger och vänster som dör av en influensa för att deras immunförsvar är för dåligt. Men min vardag ändrades inte särskilt mycket när coronarestriktionerna tillkom förutom att jag började tvätta händerna oftare och träffa farmor mindre. 

Trots att min vardag inte möttes av några stora ändringar gjorde min sommar det. Den gick från att vara full med olika evenemang och läger med knappt någon tid att hämta andan till att vara helt tom. Med all extra tid som blev över blev jag tvungen att vara kreativ för att fylla tiden med något. 

Min UNF förening hade samma tanke. Tiden som vi alla har fått extra av på grund av corona kunde användas till att renovera vår föreningslokal tillsammans. Detta ledde till att ett gäng av oss som regelbundet umgås i lokalen tillbringade två veckor med att städa, måla och ommöblera tillsammans. Det allra bästa med att vi renoverade rummet tillsammans var att vi kunde planera hur det skulle se ut tillsammans för det ultimata stället att umgås på. 

Jag har hela sommaren hittat på saker som jag aldrig tänkt kunde göras hemma.

Det är inte bara min UNF förening som har haft verksamhet under sommaren i mitt distrikt utan det har funnits andra föreningar också som haft verksamhet. Dessutom har NSF scouterna i Kronoberg haft sommarscouting och IOGT-NTO hade en sommarfest där vi andra nykteristförbund var välkomna. Så trots pandemin har det funnits saker att göra med andra nykterister. 

De få evenemangen som har varit kvar har varit unika. Den största skillnaden på evenemangen under pandemin och evenemangen innan pandemin är deltagarantalet. Det är färre som deltar och alla är mycket mer försiktiga med det mesta. Men trots att evenemangen varit få så har de ändå varit välplanerade och roliga att delta på.

I början av sommaren var jag extremt osäker på om min sommar skulle bli något jag skulle komma ihåg förutom “den där sommaren allt blev inställt och jag inte hade något att göra.” Nu vet jag med säkerhet att jag kommer komma ihåg sommaren 2020 för att det fanns grejer att göra trots pandemin. Jag har hela sommaren hittat på saker som jag aldrig tänkt kunde göras hemma om inte corona hade tagit världen med storm. Sommaren för mig gick från att vara inställd till att ge mig en massa nya upplevelser.

OpinionUtan UNF hade jag nog börjat dricka

I UNF hittar jag en gemenskap utan sprit, spyor och fylla.

Ibland undrar jag hur mitt liv hade sett ut om jag inte hittat Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF.

Jag är i den åldern där många börjar supa. Ofta för att ha något att göra på kvällar och helger. De som inte super sitter ofta ensamma hemma på helgen.

Men jag har alltid haft ett tredje val – ett val som jag önskar att fler hade. Jag har UNF. Mina vänner har frågat om jag ska med på fest, om jag vill med och supa. Mitt svar är alltid samma. Nej, jag vill inte följa med och supa. Jag dricker inte. Till slut har de slutat fråga. Men det gör mig inget, för jag är tillsammans med UNF på vardagar och på helger och högtider. UNF är min andra familj.

Utan UNF hade jag nog till slut börjat dricka bara för att få vara en del av ett socialt sammanhang med andra i min egen ålder.

Utan UNF hade jag nog till slut börjat dricka bara för att få vara en del av ett socialt sammanhang med andra i min egen ålder. Men eftersom jag har UNF och så många fina vänner där får jag ändå uppleva gemenskap med folk i min ålder. En gemenskap utan sprit, spyor och fylla.

Louis Eckeskog
motdrag@unf.se