MedlemmenMed klister mot nazister

David Hallberg Jönsson har skapat det populära klistermärket där Spola Kröken-flaskan krossar Nordiska Motståndsrörelsens logga.

10 maj 2019
David Hallberg Jönsson och det populära klistermärket han skapade inför demonstrationerna i Göteborg 2017.

Telefonen ringde. David Hallberg Jönsson svarade. Det var hans kompis och UNF-eldsjälen Simon Thörn.

– Du, vi måste lämna in ett förslag på ny distriktsstyrelse om en kvart. Du vill vara sekreterare, va? frågade Simon.

David var vid den tiden organiserad inom Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF, och tyckte att UNF:are mest var såna som inte visste hur man tältade. Han beslöt sig ändå för att vara med.

Något som började som ett svalt intresse för UNF blossade upp i ett eldigare engagemang i takt med att hans ansvarsområde ökade.

– Det var ju liksom bara att köra på! säger David och skrattar.

Nazistsymboler som blir sönderslagna är ett ganska klassiskt motiv för antifascistiska klistermärken

Idag är David ordförande för den mystiska föreningen UNF Kravall som har ”det enda alkohol är bra till är molotovs” som motto. David har också skapat nykterister mot nazism-klistermärket som blev mycket efterfrågat i Göteborg under massdemonstrationen mot nazistiska Nordiska
Motståndsrörelsen för några år sedan.

Hur fick du idén till klistermärket?

– Den allmänna stämningen var ju väldigt påverkad av demon under veckorna som ledde upp till den, så det kändes bara självklart att göra något på temat. Nazistsymboler som blir sönderslagna är ett ganska klassiskt motiv för antifascistiska klistermärken och sedan följde allt annat bara med.

Klistermärket har blivit väldigt populärt. Hur känns det?

– Det är jätteroligt! Kul att kunna bidra med någonting även om det bara är lite bläck på ett papper med klisterbaksida. Sedan det är extra kul eftersom trots att jag aldrig jobbat med print förut tycker jag att den blev ganska bra!

Artikeln publicerades först i Motdrag nr 5/2017.

Text: Angelica Ogland. Foto: Elsa Fureman.