Motdrag granskarKan ayahuasca bota depression?

Ayahuasca sägs hjälpa mot depression, men brygden har farliga bieffekter och tillräcklig forskning saknas.

29 december 2021

Den har beskrivits som en mirakelmedicin som får en att se in i andra dimensioner – och att möta sitt sanna jag. Användare har beskrivit att upplevelsen fick dem att möta sig själva på ett så djupt plan att de inte längre mår dåligt. Ayahuasca botade deras depression.

Den psykoaktiva substansen i ayahuasca har ungefär samma effekt på nervsystemet som LSD.

Namnet ayahuasca kommer från språket Quechua och betyder ungefär ”själens vinranka” (”aya” betyder själ och ”wasca” ranka). Brygden har använts i flera hundra år i Amazonasregionen i Sydamerika.

Jag åkte hit första gången när jag var 25 för att få hjälp med min depression och det fungerade verkligen.

Christoffer bersau

Drogen, som ofta är i form av ett te, kan göras av flera olika växter. Drycken innehåller både DMT som är hallucinogent och MAO-hämmare som finns i vissa antidepressiva läkemedel. Ayahuasca tas på retreats över hela världen och många menar att wellnessvågen har gjort att ayahuasca har fått ett uppsving.

Christoffer Bersau.

Christoffer Bersau, 31 år, från Östersund är en av dem som testat ayahuasca för att bota sin depression. Han bor just nu med en schaman i Peru för att gå igenom en ayahuasca-kur.

– Jag åkte hit första gången när jag var 25 för att få hjälp med min depression och det fungerade verkligen.

Christoffer Bersau säger att han inte tror på västvärldens lösningar på depression. Några antidepressiva läkemedel har han aldrig testat och kommer inte göra heller. Han tror däremot inte att ayahuasca är för alla.

– Många känner en slags kallelse till ayahuasca men jag tror inte att det är för alla. Det är en sjukt stark upplevelse som kan vara skrämmande och det finns många oseriösa och farliga häxdoktorer.

Ron Wheelock är schaman och känd från Netflix-dokumentären The last schaman. Han anordnar retreats nära Amazonasdjungeln i Sydamerika. Ron Wheelock är utbildad ayahuascero – en slags präst som sägs kunna prata med andarna i skogen.

Ron Wheelock, schaman.

– Ayahuasca gör att man besöker en annan värld där andarna presenterar sig i fysisk form, det är det unika med drogen, säger Ron Wheelock.

Han berättar att drycken kan ge farliga biverkningar som högt blodtryck, och att man inte bör använda den om man provat andra psykedeliska droger eller haft en psykos.

Studier har visat att vissa psykedeliska droger kan ha effekt mot depression. Denna typ av forskning har fått ett uppsving och många forskare ser indikationer på att psykedeliska droger faktiskt kan hjälpa till vid psykisk sjukdom. Dock är forskningen ännu i sin linda.

Det finns tecken på att psykedeliska droger kan hjälpa mot depression.

Pär Halje
Pär Halje.

Pär Halje är forskare inom integrativ neurofysiologi vid Lunds universitet. Han undersöker bland annat hur LSD påverkar
hjärnvågor hos råttor. Den psykoaktiva substansen i ayahuasca, DMT, har ungefär samma effekt på nervsystemet som LSD, nämligen på 5HT2A-receptorn i hjärnan.

– Det finns tecken på att psykedeliska droger kan hjälpa mot depression. Men man ska också vara försiktig med att dra för snabba slutsatser eftersom det inte gjorts tillräckligt många studier ännu, säger Pär Halje.

10 ÅR MED AYAHUASCA I POPULÄRKULTUREN

2011

Dokumentärfilmen Stepping into the fire har premiär. Den handlar om en amerikansk före detta yrkesmilitär som lämnar den västerländska civilisationen och tar ayahuasca. Enligt filmen är ayahuasca en mirakelmedicin.

2012

Artisten Loreen säger att hon har provat ayahuasca flera gånger. Hon gjorde det för att komma i ”mer kontakt med sig själv”, men har senare sagt att hon helt tar avstånd från droger och aldrig förespråkar användandet av dem.

2015

Erik Ekstrand och Mackan Edlund gör tv-serien Nemas Problemas med Erik och Mackan där de reser genom Sydamerika. I ett avsnitt tar de ayahuasca och börjar kräkas och hallucinera.
– Det är som att ta en shot av vinterkräksjukevirus och så blir man paranoid och tror att hela djungeln ska komma efter en, sa Erik Ekstrand till Expressen efteråt.

2016

Ayahuasca-sällskapet Inner Evolution Retreat planerar att hålla en ceremoni på Barnens Ö nordöst om Stockholm. Enligt sällskapet innehåller deras te så lite DMT att det är lagligt i Sverige, men väljer ändå att ställa in när uppmärksamheten i medier blir för stor..

2017

Artisten Danny Saucedo hyllar ayahuasca som ”en helt fantastisk medicin som alla människor borde uppleva för att ta reda på saker om sig själv”.

2020

Förra året kom dokumentärserien (Un)well ut på Netflix. Den undersöker wellnessindustrin med dess extrema hälsotrender, och handlar bland annat om ayahuasca som medicin mot trauma och missbruk.

2021

Podcasten Flashback forever tar i avsnittet Spy aldrig framför shamanen upp den antidepressiva effekten, men största fokus ligger på flashbackanvändares berättelser om spyor, diarré och svår psykotisk panik.

Text: Per Lindahl, Angelica Ogland
Illustration: Frida Clerhage