Hälsohetsen har gjort det enklare att vara nykter på fest

20 maj 2022

Hälsotrenden kan vara rätt jobbig, in your face och rent av osmaklig. Jag kan känna mig väldigt less på att allt ska vara träning hela tiden, det ska mediteras, det ska yogas, det ska vara så pass andligt connectat att det svävar över till tarot för välmåendet, kristaller, DMT/Ayahuasca, eller varför inte lite CBD-olja till tamejfan allting. Det är hälsohets med helt vansinniga produkter som ska hjälpa oss att bli bättre versioner av oss själva.

Jag känner mig dock oerhört tacksam till en del av hälsohetsen, nämligen den där vi blir mer medvetna om vad vi stoppar i våra kroppar och att alkohol faktiskt inte är någon hälsokur direkt. Alkoholfritt har blivit helt normalt och accepterat i kölvattnet av hälsohetsen. Och jag upplever att jag är en av de som går vinnande ur det. 

Jag blev drogfri i 20-årsåldern efter ett flera år långt missbruk. Det var inte så kul att stå där på festen med blaskiga norrlands guld eller dricka kopiösa mängder av redbull bara för att ha något i glaset, som alltid resulterade i hjärtklappning och sömnlöshet ända in på småtimmarna.

Och känslan av att gång på gång bli nästintill ställd mot väggen och förhörd om anledningen till att jag inte drack och blev full.

–          Hur kommer det sig att du inte dricker då!?

–          Ja alltså jag är drogfri, så jag dricker inte, eller använder andra droger.

–          Haha! Jaha har det blivit för mycket av det goda alltså?

–          Mmm, precis, du jag ska tillbaka till mina polare nu, hare gött!

Att jag har knarkat och supit mig hemlös är liksom ingen hemlighet, men inget jag kände att jag ville snacka om på varenda fest. Och det var nästan som att jag behövde legitimera varför alkoholfritt var acceptabelt när det kommer till mig. 

–         Nämen alltså, det är okej när det gäller Dennis, han var fan hemlös pundare, låt han suga på en 0.5:a.

Idag kan jag dricka en god öl, en GT, Rom och Cola eller en Mojito på krogen, utan att behöva dricka alkohol. Jag blir heller inte lika ofta ifrågasatt eller anmärkt på, så som för några år sedan. Idag kan jag ha något gott och självklart i glaset och folk på fest utgår inte längre ifrån att det bara är före detta alkoholister, nyktra chaufförer och gravida som inte dricker. Och det är så himla skönt! 

Dennis, krönikör Motdrag