Ellen Bergström”Jag drack för att döva min ångest”

30 794 likes. När skådespelaren Ellen Bergström firade sitt första nyktra år hyllades hon både på nätet och i verkligheten. Men vägen dit har inte varit enkel.

24 maj 2019

Ellen Bergström är precis mellan två tagningar. Hon filmar just nu Kommissarien och havet, en deckarserie som sänds för miljonpublik i Tyskland.

– Det känns som att det går bra nu. Idag vågar jag drömma, jag vågar tänka på framtiden och vad jag vill göra. Jag mår bra på ett helt annat sätt än för ett år sedan, säger hon.

För exakt ett år sedan bestämde sig Ellen Bergström för att sluta dricka alkohol. Anledningarna var flera.

Jag blev helt personlighetsförändrad när jag drack.

– Jag blev helt personlighetsförändrad när jag drack. Jag blev egoistisk, hade noll konsekvenstänk och kunde säga saker som bara flög ur min mun. Jag kunde inte heller sluta dricka när jag väl drack, jag ville alltid bara ha mer.

– Det var tydligt att jag inte kunde hantera alkohol. Men det var som att jag behövde fucka upp livet totalt innan jag kom till en punkt där jag kunde sluta.

En utekväll blev vändpunkten. Hon minns att hon svepte öl efter öl och att hon störde sig på att de andra i gänget drack långsamt och inte lika mycket.

– Jag drack för att döva min ångest, jag bara hällde i mig.

Dagen efter vaknade hon upp. Hon mindes bara fragment av gårdagskvällen. Hur kom hon hem? Vad hade hon gjort?

Ellen Bergström delade beslutet att sluta dricka med sina 30.000 följare på Instagram.

– Bakfylla för mig har alltid varit synonymt med ångest, men den här gången var ångesten svårare. Jag fick hjärtklappning och panikångest och var tvungen att ta ångestdämpande tabletter. Min kropp hade länge berättat för mig att alkohol är ett gift, men jag lyssnade inte på signalerna. Jag kände där och då att det var nog, det var dags att lyssna på kroppen.

Samma dag, den 20 mars 2018, bestämde sig Ellen Bergström för att sluta dricka alkohol. Hon delade beslutet med sina 30 000 följare på Instagram.

– För mig har det varit avgörande att vara öppen med mitt alkoholproblem, det var först då det blev på riktigt. Mig själv kan jag alltid svika eller manipulera, men det är svårare att göra det med min omgivning. Att berätta för andra att man har ett beroende är skitläskigt och det gör ont, men för mig var det också räddningen.

Hon har försökt bli nykter tidigare – i det tysta.

– Jag har varit rädd att halka tillbaka igen. Jag Såg skammen framför mig, att först erkänna att man har alkoholproblem och några månader senare stå i en bar och sluddra, att bli dömd som ”den tragiska stackars alkoholiserade människan”.

Ellen Bergströms inlägg på Instagram möttes av kärlek, likes och hejarop. Men också av skepsis.

– Mitt beslut gav andra en tankeställare och vissa, som vet att de dricker för mycket men inte vill ta tag i det, fick kanske ångest.

För Ellen Bergström var beslutet livsomvälvande.

– Min bästa vän, Daniel Paris, sa häromdagen att han aldrig sett mig så lycklig som nu och jag har nog förändrats väldigt mycket under det här året. I början var det tufft, jag mådde verkligen inte som en prinsessa. Det tog några månader att ställa om, men idag kan jag verkligen se att jag mår mycket bättre utan alkohol.

Hennes pojkvän, tv-profilen Niclas Lij, valde även han att bli nykterist för att stötta.

– För honom var det ingen stor grej att bli nykter, han har aldrig haft problem med alkohol på samma sätt som jag. Men att han också valde att sluta dricka har verkligen hjälpt mig att inte falla dit igen.

Att han också valde att sluta dricka har verkligen hjälpt mig att inte falla dit igen.

Förr var Ellen Bergströms helger självskrivna. Hon gick på krogen, blev full och att vara bakis ingick i dealen. Efter att hon slutat dricka frigjordes plötsligt massor av tid.

– I början hade jag verkligen tråkigt. Att gå ut nykter gick bara inte, alla var ju helt knäppa, de pratade jättehögt och var asjobbiga. Det var också ett hårt slag att inse att jag varit den personen.

Men sakta började lunken infinna sig. Hon och pojkvännen byggde om sitt sommarhus och dagarna gick åt till att snickra, måla och fixa. Den utvändiga renoveringen blev symbolen för en själslig nystart.

”Att gå ut nykter gick bara inte, alla var ju helt knäppa, de pratade jättehögt och var asjobbiga.”

– Skillnaden mellan vardagar och helg har suddats ut för mig. Förut längtade jag till helgen och att bli full, idag ser jag varje dag som en ny härlig dag där jag kan göra precis vad jag vill.

Skulle du säga att du är alkoholist?

– Rent krasst ja, jag tror det. Jag drack inte varje dag, men när jag väl drack ville jag alltid ha mer. Jag hanterade alkohol på ett helt annat sätt än vad mina vänner gjorde. Jag drack när jag var ledsen och inte när jag var glad. Men samtidigt är det svårt att definiera och det finns ju många som har haft det jobbigare än vad jag har haft.

I bakgrunden samlas inspelningsteamet. Ännu ett avsnitt av Kommissarien och havet ska spelas in. Kameran går.

– Får jag bara säga en sista sak? Beslutet att sluta dricka kom från mig själv. Det är viktigt. Jag har försökt sluta många gånger tidigare, men den här gången ville jag verkligen. Och det var då det funkade, säger Ellen Bergström.

Text: Karin Herou Foto: Jessica Segerberg