OpinionNej, din läkare kommer inte polisanmäla dig

Den stränga patientsekretessen inom sjukvården gör att vårdpersonal bara anmäler den vårdsökande om de misstänker grova brott där andra människor kan skadas allvarligt.

10 juni 2019

”Ingen ska behöva vara rädd för att söka vård för sitt drogberoende.” Foto: iStock.

Om du diskuterat avkriminalisering av droger så har du sannolikt fått erfara den låga kunskapsnivån hos legaliseringsförespråkare. Ofta byggs legaliseringsförespråkares argument på resonemang som låter sanna, men som inte är det.

Ett av de vanligaste argumenten för legalisering låter så sant att jag själv trodde på det ett tag; din läkare kommer polisanmäla dig om du söker vård för ditt missbruk, eftersom det är olagligt att använda droger.

De legaliserings
-förespråkare som sprider dessa lögner gör det nog inte av illvilja – men de måste ta ansvar för hur de uttrycker sig.

Slutsatsen blir då att det ska vara lagligt att knarka, för annars vågar ingen som lider av ett drogberoende söka vård.

Det här är inte sant. Den som söker vård blir inte polisanmäld.

Den här myten är så seglivad att jag till slut ringde upp Socialstyrelsen för att kolla hur det ligger till. Och enligt Socialstyrelsen polisanmäler vårdpersonal enbart om de misstänker allvarliga brott, såsom väpnat rån och misshandel.

I alla andra fall skyddas det patienten säger till vårdgivaren av en stark sekretesslag.

De legaliseringsförespråkare som sprider dessa lögner gör det nog inte av illvilja – men de måste ta ansvar för hur de uttrycker sig, även om lögnen understödjer deras politiska agenda mer än vad sanningen skulle ha gjort.

Ingen ska behöva vara rädd för att söka vård för sitt drogberoende.