OpinionDen patriarkala alkoholkulturen gör kvinnor till lovligt byte

24 september 2020

Jag läser en intervjustudie om varför drickandet bland unga minskat. Ett av skälen som dyker upp bland tjejerna är att de känner sig tryggare med att gå på fest nyktra. Tjejer som blir fulla riskerar att bli utnyttjade, utsatta för sexuella övergrepp och våldtagna, resonerar tjejerna. Därför är det enligt dem bäst att hålla sig nykter som tjej. De tror att killarna känner sig friare att bli berusade eftersom de inte riskerar att bli utsatta för sexuellt våld.

Unga tjejer väljer alltså bort alkohol eftersom deras handlingsutrymme i ett patriarkalt samhälle är begränsat. Hur positivt man än tycker att resultatet är så är killar och tjejers olika livsvillkor ett problem, och det är absolut inte någonting som enbart gäller för ungdomar.

Kvinnor som blir utsatta för våldtäkt blir synade i sömmarna. Under #metoo såg vi många berättelser om kvinnor som blivit ifrågasatta av såväl närstående som rättsväsendet eftersom de varit berusade när de blivit utsatta för övergrepp. Är hennes minnesbild av det som hänt verkligen trovärdig? Borde hon verkligen ha blivit så full?

Är det ändå inte han som är det största offret?

En man kan däremot skydda sig bakom fyllan. Detta såg vi mycket av under #metoo: män som omöjligt kan minnas vad de gjort och därmed blir oåtkomliga. Vi får se män som svarar på våldtäktsanklagelser med att gråta ut om hur jobbigt livet var under de där åren då de drack så mycket – är det ändå inte han som är det största offret?

Det är våldtäktsmän som är anledningen till att våldtäkter äger rum, inte alkohol. Den patriarkala alkoholkulturen däremot gör kvinnor till lovligt byte medan den skyddar män.