Nyktra listan20 unga makthavare

Motdrag och makthavare.se presenterar stolt: nyktra förebilder att hålla koll på.

1 december 2019

1. Ellen Bergström (1989) Skådespelare

Hon blev årets snackis när hon firade sitt första nyktra år med alla sina hundratusentals följare på Instagram. En tid senare sa Ellen till Motdrag att ingen behöver alkohol och våra hjärtan smälte ännu mer. Rolig, bra skådis och extremt folkkär redan vid 30 års ålder.

2. Camilla Hamid (1992) Bakproffs

Började baka och lägga upp bilder på sina bakverk på Instagram och gick från litet konto till dagens 113 000 följare. Numera bakar Camilla i TV och driver både podcast och skriver bok. Nykter? Självklart! Och hon är inte rädd för att snacka om det. En sann förebild.

3. Hanna Wagenius (1988) Kommunfullmäktigeordförande och centerpartistisk politiker

En veteran inom politiken. Hanna har varit förbundsordförande för CUF och är sedan valet 2018 kommunfullmäktiges ordförande i Östersunds kommun samtidigt som hon arbetar som jurist. Hon är sedan länge en nykter förebild för många unga politiker!

4. Yolanda Aurora Bohm Ramirez (1987) Författare, poet och aktivist

Coola Yolanda har ett gediget CV där hen bland annat har varit vice ordförande för RFSL Ungdom och tävlat i Poetry Slam SM – vilket hen dessutom har vunnit! Hen har även gett sig in i politiken för Feministiskt initiativ valet 2018. En mångsysslare – och en sann förebild!

5. Josefin Dahlberg (1989) Journalist och bloggare

Få personer har varit ansiktet utåt för nykterhet så mycket som Josefin har varit. Hon  bloggar, har skapat modette.se, varit skribent på Metro mode och skrivit boken Idag är jag fri! om sitt alkoholberoende.

6. Alexander Pärleros (1985) Poddare och entreprenör

Alexander gör Framgångspodden, en av Sveriges absolut största poddar. För honom är det ingen big deal att vara nykterist, eftersom han gillar att träna. Och han är öppen med det. Sann förebild!

7. Farida al-Abani (1988) Partiledare för Feministiskt Initiativ

När Farida blev vald till partiledare för Feministiskt Initiativ, Fi, brast hela nykterhetsrörelsen ut i stående ovationer. Farida kämpar för pensionsrättvisa, spottar verbalt mot Trump och abortmotståndare och vägrar gå med på den sunkiga alkoholnormen.

8. Simon Holmesson (1989) Intressepolitiskt sakkunnig på Cancerfonden

Simon har trots sin ringa ålder hunnit med att kämpa mot alkohollobbyn både på nationell nivå och på EU-nivå, bland annat som anställd för nykterhetsrörelsen. Idag är han intressepolitiskt sakkunnig på Cancerfonden. Folkhälsan är i goda händer!

9. Julius Kramer (1994) Expert på unga, fred och säkerhet 

Julius arbetar med ungas delaktighet i fredsprocessen i Irak tillsammans med bland annat irakiska staten och FN. På fritiden sitter han i presidiet för scoutrörelsens världsorganisation WOSM – som har si sådär 50 miljoner medlemmar.

10. Vidar Aronsson (1988) Ledningsstrateg på Socialdemokraterna och Förbundsordförande för NBV

Vidar rör sig i den socialdemokratiska partitoppen och var en gång förbundsordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF. Han ser inte bara till att Sveriges ledning utvecklas fördelaktigt, han är också ordförande för NBV – ett av Sveriges största studieförbund.

11. David Ling (1993) Språkrör för Grön Ungdom

MP-stjärnskottet David Ling är redan vid 26 års ålder ett namn att räkna med. Språkröret har både jobbat på UNF och håller alltid prideflaggan högt. Heja David!

12. Marc Strömberg (1986) Designer, illustratör och radioprofil

Umeåsonen vars UÅ-logga sitter tatuerad på hälften av alla millennials i Umeå. Skapare av Hjortronläsk och är den som gör Random Bastards snygga kläder och skivomslag. Kör P3 med Marc, Strömberg i P3. Självklar i sin nykterhet och har aldrig druckit en droppe på grund av Straight Edge.

13. Isabelle Benfalk (1995) Almedalsdrinkens PR-proffs och alkoholpolitisk hjälte

Har i många år utvecklat konceptet Almedalsdrinken och därmed bidragit kraftigt till att utmana alkoholnormen inte bara under Almedalsveckan, utan i hela samhället. UNF:s före detta ordförande som numera är juriststudent och sitter i styrelsen för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

14. Amanda Reinsjö (1986) Poddare och ingenjör

Ena halvan av podden Outlaw Science som klargör vad som är pseudovetenskap och vad som är vetenskap. Cool och egen. Är dessutom gymnasielärare OCH snackar psykisk ohälsa i tidningar.

15. Filip Nyman (1996) Ordförande för UNF

Ordförande för Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF. Kritiserar sylvasst och gladeligen regeringen när de fumlar i drogpolitiken. Fick nyligen Mathem att dra tillbaka den förbjudna alkoglassen, på bara några timmar! Har jobbat som distriktsutvecklare för SSU och är en allmänt självklar person inom politiken 4-life.


16. Jane Segerblom (1998) Ordförande för UNF

Beware! Jane är en kraft att räkna med. Blev nyligen nominerad till Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län av Science Park och Handelskammaren. Hon leder prestigelöst UNF framåt och är tveklöst en förebild för unga nykterister.

17. Gunnar Brådvik (1991) Kommunpolitiker för Liberalerna

Kommunpamp (vi älskar det!) och nationalekonom från Lund som är liberal ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Dessutom en van supertwittrare som ni bör följa!

18. Lisa Greve (1990) Framgångsfaktorn bakom Vit Jul

Undersökningar har visat att ungefär hälften av Sveriges befolkning känner till kampanjen Vit Jul. Vad är framgångsfaktorn? Till stor del Lisa Greve. Hon är numera verksamhetsledare på fackförbundet Vision, men under sin tid som projektledare för Vit Jul på IOGT-NTO ledde hon kampanjen till att bli en av Sveriges mest framgångsrika.

19. Ali Yusefi (1995) Boxningsproffs

The wonderchild kom som ensamkommande 15-åring till Sverige och blev snabbt boxningsproffs. Men inte nog med det. Ali tränar dessutom ungdomar i landslaget och har vunnit pris för sina insatser kring integration. Nykterheten? Den är bara självklar.

20. Semanur Taskin (1993) Kommunpolitiker för Miljöpartiet och nykter eldsjäl

Denna debattartikelskrivande unga nykterist har varit språkrör i Stockholmsregionen för Grön Ungdom och arrat demonstrationen Refugees Welcome i Stockholm där cirka 15 000 personer deltog. Hon är också läkarstudent och har varit ledamot i UNF:s förbundsstyrelse. Sjukt bra.

Så gjordes listan: Listan har röstats fram av en jury bestående av representanter från makthavare.se: Sars Graner Tyllman, Jonas Lundgren och Motdrags redaktionskommitté: Louis Eckeskog, Linnea Gustavsson och Simon Schönbeck.

Angelica Ogland och Jessica Schedvin
motdrag@unf.se